IZAZOVI U RAZVOJU AROMATERAPIJE

Aromaterapija je u nekim zemljama priznata grana komplementarne medicine (Velika Britanija, Francuska, Australija, Kanada, Japan, Kina, Indija). U zemljama u kojima nije priznata kao grana komplementarne medicine koristi se kao snažna zdravstvena preventiva i pomoć u liječenju, organizirana na privatnom nivou (privatne ordinacije, privatne prakse zdravstvene njege i fizioterapije). Može se reći da je vrlo popularna i opće prihvaćena zbog svoje neinvazivnosti, ugode koju pruža te visoke terapeutske učinkovitosti. To su temelji na kojima se aromaterapija može razviti u respektabilnu i ozbiljnu granu komplementarne medicine. Par desetljeća ona je bila dodatak kozmetici i salonima za masažu od kuda vuče stigmu aromamasaže i samoiscjeljenja sa esencijalnim uljima, a time i površnog pristupa u odnosu na zahtjeve znanosti i znanstvenih istraživanja. Iako su praktična iskustva i mudrost iscjeljivanja od neprocjenjive važnosti potrebno je pronaći način na koji će se povezati / integrirati sa znanstvenim ispitivanjima.

Brojne udruge i tvrtke  bave se organizacijom kongresa, simpozija i „workshop“- ova sa ciljem praćenja trendova u aromaterapiji, dijeljenja iskustva i upoznavanja sa znanstvenim istraživanjima.  Među njima su kongresi:

Botanica koju organizira Rhiannon Lewis, urednica vodećeg svjetskog časopisa iz područja aromaterapije – IJCA (International Journal of Clinical aromatherapy).

The world of Aromatherapy Conferencekojeg organizira NAHA (National Association for Holistic Aromatherapy) sa istim ciljem kao i kongres Botanica.

„AIA International conference“ kojeg organizira AIA (Aliance of international Aromatherapists)

„Phy`t Arom conference“ u organizaciji Phy`t Arom Grasse – Applied Aromatherapy & Phytotherapy

Teme kojima se aromaterapeuti diljem svijeta intenzivno bave su:

  • Integracija dosadašnjih iskustava sa znanstvenim istraživanjima
  • Primjena esencijalnih ulja u kliničkoj praksi
  • Integracija aromaterapije u sustav zdravstvene zaštite
  • Pooštravanje sistema edukacije i izdavanja certifikata

 

INTEGRACIJA DOSADAŠNJIH ISKUSTVA SA ZNANSTVENIM ISTRAŽIVANJIMA

Trenutno se o ovoj temi govori s filozofskog i teoretskog aspekta sa ciljem pronalaženja rješenja te stvaranja hipoteza koje je potrebno potvrditi. D. O`Rawe (herbalist, aromaterapeut) i J. Treasure (med. herbalist s velikom kliničkom praksom) predlažu pronalaženje zajedničkog interesa između praktičnog iskustva i znanstvenih otkrića. Jedno od pitanja je da li i kako esencijalna ulja ukalupiti u uredne kategorije i uskladiti ih sa oboljenjima. Neupitno je da veza između ta dva svijeta postoji i da je centar te veze čovjek koji ima neki zdravstveni problem, ali je isto pitanje zrelosti tj. da li obje strane mogu savladati prepreku krutosti,  međusobnog nadmetanja i dokazivanja.

  

PRIMJENA ESENCIJALNIH ULJA U KLINIČKOJ PRAKSI

Zbog svojih jakih antiseptičkih svojstava i ugodnih mirisa esencijalna ulja su vrlo pogodna za kontrolu infekcije u bolničkim ustanovama kao npr. esencijalno ulje čajevca (Melaleuca alternifolia) za dekontaminaciju prostora i sprečavanja širenja mikroorganizama zrakom. Aromaterapeutska intervencija je dobrodošla u jedinicama intenzivne skrbi gdje pacijenti pate od nesanice, tjeskobe i depresije. Upotreba esencijalnih ulja putem aroma lampica, stikova ili aromaterapeutske masaže, mogu znatno poboljšati spavanje. Razvijena je aromaterapeutska tehnika „nursing touch“ koja se bazira na meridijanima tradicionalne kineske medicine, bez kontraindikacija i jednostavne je primjene. Miris esencijalnih ulja i tehnike aromaterapije pokazale su veliku učinkovitost u pedijatrijskoj palijativnoj skrbi. Masaža i refleksoterapija s esencijalnim uljima olakšavaju simptome terminalnog stanja i stresa kako djece tako i njihove obitelji. Palijativna skrb onkoloških bolesnika te onih koji prolaze kroz veliku patnju i zbog drugih dijagnoza stavljaju na aromaterapiju veliku odgovornost u adekvatnom odabiru aromaterapeutskih intervencija i sigurne primjene esencijalnih ulja iako je učinkovitost nebrojeno puta dokazana. Klinička primjena aromaterapije kod starije dobne skupine također je puna potencijala kako zbog ublažavanja simptoma starenja tako i u pomoći poboljšanja kvalitete života. Primjena aromaterapeutske masaže, kompresa i stikova uvelike mogu pridonijeti smanjenju nesanice, kronične boli, tjeskobe, depresije. Klinička primjena mora biti usklađena s konvencionalnim lijekovima zbog mogućih kontraindikacija, posebno kod osoba koje koriste antikoagulanse ili antireumatike.

 

INTEGRACIJA AROMATERAPIJE U SUSTAV ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Cilj takvog ujedinjavanja je pružanje najbolje moguće skrbi i tretmana bolesnicima. Glavni fokus je na odabiru ciljane skupine i pružanju tretmana. Parlamentarna grupa za integrirano zdravlje (PGIH) u Velikoj Britaniji trenutno radi na izradi strategije  koja će promovirati, braniti i razviti komplementarnu zdravstvenu zaštitu.

Glavni izazovi u stvaranju komplementarne zdravstvene zaštite su:

Sigurnost primjene esencijalnih ulja i regulacija vezana uz dokumentaciju, te njihovo usklađivanje s pacijentovim rizicima. Također je potrebno regulirati sistem i kvalitetu edukacije.

Istraživanja i dokazi  vezani uz rezultate komplementarne medicine često se smatraju neučinkovitima ili se ignoriraju, dok se rezultati istraživanja brojnih lijekova koji pokazuju neučinkovitost uvažavaju.

Ciljane skupine kojima komplementarna medicina/aromaterapija može pomoći su slučajevi koji su otporni na antibiotike, potpora oboljelima od karcinoma, palijativna skrb te pacijenti s problemima mišićno koštanog sustava.

 

POOŠTRAVANJE SISTEMA EDUKACIJE I IZDAVANJA CERTIFIKATA

Veliki negativan trend u sistemu edukacije su edukacije on line koje variraju u kvaliteti. Samim time su upitne kompetencije u primjeni esencijalnih ulja. Neadekvatna edukacija umanjuje učinkovitost aromaterapije i drži je na razini samoiscjeljenja ili aroma masaže. Izazov je u stvaranju standarda u edukaciji i definiranja kompetencija.

Još jedan izazov koji  se pojavio je  zlouporaba korištenja esencijalnih ulja oralnim putem. Da bi se esencijalna ulja koristila na ovaj način potrebno je imati jasnu indikaciju, racionalan pristup, najmanju efektivnu dozu, pažljivo provođen nadzor i tretman kroz kratak vremenski period. Potrebna je i kompleksna edukacija budući da esencijalno ulje nosi određeni stupanj rizika (toksičnosti) ili iritacije. Mnogi „piju“ esencijalna ulja bez jasne indikacije, nikakvog nadzora i kroz duži vremenski period, kao stil života „da se osiguraju od bolesti“. Ovaj negativan trend ugrožava osobu i potencijal aromaterapije kao struke.

Aromaterapija uočava još jedan problem, a to je premalo istinskih praktičara i kliničkih aromaterapeuta, a previše teoretičara koji žongliraju sa već postojećim spoznajama.

Aromaterapija je u odnosu na svoje početke znatno napredovala u uspostavljanju kontakta i dijaloga između praktičara i znanstvenika, poboljšanju kontrole kvalitete esencijalnih ulja te njihovoj specifikaciji i popularizaciji.

 

INFO

AromaVita institut za aromaterapiju

  • proveo je tri znanstvena istraživanja u suglasnosti sa Gradom Zagrebom u domovima za starije osobe pod nazivima: Utjecaj aromaterapije na nesanicu, Utjecaj aromaterapije na kroničnu bol, Utjecaj aromaterapije na tjeskobu, što su prva veća  istraživanja u Hrvatskoj, čiji rezultati potvrđuju učinkovitost aromaterapije
  • u suradnji sa PP Academy i Institute of Aromatic Medicine provodi  edukcaiju iz kliničke aromaterapije
  • primjenjuje kliničku praksu kroz pojedinačne slučajeve i volontiranja u zdravstveno socijalnim ustanovama

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

error: Content is protected !!