ČAROBNI BOŽIĆ

Ljepotu blagdanskih ugođaja svakako upotpunjuju mirisi koji povezuju atmosferu događaja te izoštravaju osjetila. Božićni i novogodišnji praznici vjerojatno i imaju takvu moć jer multidimenzionalno i istovremeno prožimaju naše biće. Darovi, čistoća zajedništva, ljubav i obiteljske žrtve darovi su kojima se povezujemo u duhu. Esencijalna ulja su sastavni i neizostavni dio u životu ljudi od samog rođenja Isusa. Njihova vrijednost se sastoji u tome što simboliziraju mudrost, zaštitu, ljubav, mir i blagoslov. Prva esencijalna ulja poklonjena Isusu bila su tamjan i mira, a kroz vrijeme u božićnim blagdanima svoje mjesto su našli: bor, jela, cimet, klinčić, naranča i mandarina.

 

ZAŠTO ESENCIJALNA ULJA?

U religijskom, mističnom i metafizičkom smislu ona su “glasnici bogova”, energije koje povezuje naše razine postojanja te osiguravaju kanal za nesmetani prolaz energije duha.

Uloga tamjana (Boswellia carteri) u vjerskim obredima je višestruka. Tamjan je jedan od najstarijih mirisa, “ulje svih ulja”, ima najdulju povijest, najviše priča vezano je uz njega i nosi najdublju duhovnost. Put tamjana vodi od južne Arabije do Sredozemlja i jedan je od najstarijih trgovačkih putova na svijetu. U 5. st.p.n.e. Hipokrat je preporučivao žvakanje usitnjenog tamjana sa medom protiv kašlja i bolesti pluća. Arapski liječnici upotrebljavali su ga za liječenje rana i zaustavljanje krvarenja, a u Kini se koristio kao lijek protiv gube. U 10. st. Avicena je je preporučao tamjan kao lijek protiv tumora, čireva, a kao lijek koristila ga je i Hildegard von Bingen. Kemijski sastav esencijalnog ulja potiče nas na duboko disanje uvodeći nas u opušteno i meditativno stanje u kojem možemo “čuti” glas Božji. Također ima jaki antiseptički učinak što djeluje protektivno kod sakupljanja velikog broja ljudi. Sveta tri kralja darovala su Isusu tamjan kao priznanje sinu božjem.

Mira (Commiphora myrrha) je korištena u vjerskim obredima u pridonošenju žrtve. Mira je najpoznatije biblijsko ulje. Koristio ju je sam Bog kao sveto ulje za pomazanje dano Mojsiju. Tri kralja darovala su ovo ulje Isusu kao čovjeku, što simbolički ukazuje na smtrnost i prolaznost. Estera se kupala u miri šest mjeseci prije nego što se udala za kralja. David pjeva o miri kao o ulju radosti dok Solomon upozorava preljubnicu koja je namirisala svoj krevet mirom. Mira se spominje u najstarijem medicinskom dokumentu – Papirusu Ebers-u, u 16. st.pr.kr. u Egiptu – kolekciji od 877 recepata. Egipćani su koristili miru za balzamiranje te kao sastojak pomada za iscjeljivanje i kao pogrebnu biljku, koju su palili kao kadilo u čast mrtvih. Mira je bila i sastojak egipatskog parfema kyphi. Govorilo se da je nastala iz Horusovih suza Uz antiseptička svojstva, esencijalno ulje mire umanjuje bolove, regulira probavu, potiče cirkulaciju, jača imunitet te umanjuje kašalj.

Bor (Pinus sylvestris) i jela (Abies alba) u dom unose miris šume i svježine, tradicije i snage zajedništva. Borovi s Himalaje bili su već prije 5000 godina poznati po svojoj ljekovitosti u pučkoj medicini Dalekog istoka. U Kini se bor zvao kao i danas “sung” te su iglice bora upotrebljavane za dimljenje prostorija u kojima je netko umro. Prema starom kineskom shvaćanju fini miris borove smole primamljuje duh pokojnika u njegovu kuću te on ostaje i boravi među preživjelim rođacima. Povijest jele je vrlo stara, a cijenili su je predstavnici mnogih drevnih kultura. Između ostalog, bila je sveto drvo Druida kojima je davala moć sagledavanja prošlosti i viziju budućnosti. U njezinu magičnu moć vjerovali su i drugi narodi, zbog čega su palili iglice jele pri rođenju djeteta kako bi donijele blagoslov i zaštitu majci i djetetu. Iglice su se palile i u svrhu ostvarivanja sreće, harmonije, mira, inspiracije i mudrosti. Poznata je i kao rođendansko drvo, a u Europi je zbog svoje ljepote i mirisa odavno izabrana za tradicionalno božićno drvce. Oba esencijalna ulja djeluju na dišni, mišićno koštani sustav i cirkulaciju.

Cimet (Cinnamomum verum) i klinčić (Eugenia caryophyllata), jedinstvo suprotnosti, istovremeno su oštri i topli, slatki i snažni, omamljujući i poticajni. Pozivaju na razmjenu i darivanje. Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnijih poznatih začina koji svoje porijeklo vuče s Istoka, a prvi zapisi o cimetu su nastali u Egiptu još 2000 godina prije Krista. Kasija cimet se nalazi u Mojsijevom svetom ulju za pomazanje. Imaju jako antiseptičko svojstvo, potiču cirkulaciju, olakšavaju disanje te umanjuju bol. O klinčiću prvi pisani dokumenti potječu iz drevne Kine i vremena dinastije Han, 4000 godina prije Krista. Prema ovim zapisima, dvorjani su pri obraćanju caru grickali klinčiće kako bi im dah bio mirisan. Kineski su ga liječnici primjenjivali protiv zubobolje, za poboljšanje probave, dijareju, za uništenje unutrašnjih parazita i protiv lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

Naranča (Citrus sinensis) i mandarina (Citrus reticulata) donose veselje, razigranost, bezbrižnost i uživanje. Slatki, svježi i lagano trpki miris poziva na druženje i igru. Terapijska vrijednost naranče prvi put je prepoznata u drevnoj Kini, u kojoj je sušena kora naranče stoljećima bila važan dio tradicionalne kineske medicine. Naranča se prvi puta spominje u više od 2000 godina starim kineskim zapisima kao začin te lijek za dezinfekciju upaljenih i gnojnih rana. Naranča je uz to i tradicionalni kineski simbol za sreću i prosperitet jer zlatna boja voća, po njihovoj tradiciji, simbolizira bogatstvo. Naranča je navodno sudjelovala u početku trojanskih ratova, jer je „zlatna jabuka“ koju je Paris dao Afroditi najvjerojatnije bila naranča.

U sjevernoj hemisferi mandarina se tradicionalno povezuje s Božićem, jer su se u to vrijeme mandarine uvijek uvozile iz toplijih krajeva. Iako je uzgajana u Kini preko tri tisuće godina, tek je u devetnaestom stoljeću pristigla u Europu i Sjevernu Ameriku. Djeluju na probavu potičući apetit, umanjuju tegobe nastale od “prejedanja” kao što su nadutost, mučnina i bol u želucu.

 

KAKO UPOTRIJEBITI BOŽIĆNE MIRISE?

Božićni ukrasi – kupite šareni krep papir (u različitim ili željenim bojama) i napravite loptice od vate.  Na svaku lopticu od vate nakapajte po 2 kapi esencijalnog ulja kojeg želite. Zamotajte u krep papir, zavežite ukrasnom trakom i objesite na Božićno drvce.

Mirisne salveteNa salvete koje se nalaze u vrećici (kupovnoj) koju prethodno otvorite s nožićem, ukapajte 5 – 10 kapi esencijalnog ulja mandarine ili naranče, te poslužite uz božićne kolače.

 

PRIGODNI MIRISI

Badnja večer – U mirisnu lampicu ukapajte: 4 kapi tamjana (Boswellia carteri), 2 kapi jele (Abies alba), 2 kapi mandarine (Citrus reticulata) – istim mirisima možete namirisati i jaslice

Božićni ručak – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi klinčića (Eugenia caryophyllata) i 5 kapi naranče (Citrus sinensis).

 

MALA POMOĆ NAKON BLAGDANSKOG VESELJA I UŽITAKA

Glavobolja Na suhu lopticu od vate nakapajte: 2 kapi metvice (Mentha x piperita) ili spearminta (Mentha spicata) ili 2 kapi ružmarina 1,8 cineol (Rosmarinus officinalis ct. cineole) – nekoliko puta, 3 – 4 puta za redom, duboko udahnite i izdahnite. Glavobolja bi kroz nekoliko minuta trebala biti znatno manja ili će u potpunosti nestati

MučninaPutem suhe inhalacije (nakapati esencijalno ulje na lopticu od vate) udahnite 5 – 6 puta  jedno od esencijalnih ulja: 2-3 kapi đumbira (Zingiber officinale) ili 2-3 kapi muškatnog oraščića (Myristica fragrans) ili 2 – 3 kapi mažurana (Origanum majorana)

NadutostZa ovaj problem od velike pomoći može biti kupka od: 10 kapi komorača (Foeniculum vulgare), 7 kapi naranče (Citrus sinensis), 3 kapi đumbira (Zingiber officinale), 3 kapi metvice (Mentha x piperita)

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

error: Content is protected !!