Anis

ULJE SUNCOKRETA
February 5, 2019
ULJE SJEMENKI PLODA DIVLJE RUŽE
March 5, 2019

Anis (Pimpinella anisum)

 

Porodica: Umbelliferae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Egipat

Boja ulja: prozirna

Miris ulja:  sladak, intenzivan, egzotičan

Način dobivanja: destilacija vodenom parom sjemenki

Kemijski sastav: trans-anetol 90-93%, estragol, anisol 0,5-4%, linalol 1,5%, anisaldehid 1-2%. Anetol spada u skupinu fenilpropana koji imaju antibakterijska svojstva, balansiraju autonomni živčani sustav, ali iritiraju kožu i sluznice.

Djelovanje: emenagogičko, karminativivno, spazmolitičko, ekspektoransno,diuretičko, kardiotonično, sedativno, repelentno.

F (fizička razina) :

Hormonalni sustav: hormonalni utjecaj anisa je koristan kod menstrualnih tegoba: amenoreja, dismenoreja, menopauza, menstrualni grčevi,  izostanak menstruacije – pospješuje menstruaciju. Djeluje galaktogogično – može pospješiti lučenje mlijeka kod dojilja.

Probavni sustav: kod problema sa probavom: u niskim dozama, pomaže liječiti zatvor i probavne smetnje, dobar je kao sredstvo za čišćenje, sredstvo protiv nadimanja, za smanjivanje kongestije, djeluje kao aperitiv i pojačava apetit.

Mišićno-koštani sustav: ulje anisa može potaknuti cirkulaciju, umanjiti bol kod reume i artritis, pa tako djeluje na reumu, artritis, giht.

Dišni sustav: djeluje kao ekspektorans kod kašlja, katara i eksudativnih bolesti pluća. Smanjuje spazam u plućima i tako olakšava disanje kod bronhitisa, astme, kongestije i i drugih respiratornih tegoba.

Esencijalno ulje anisa ima sedativni učinak, može smiriti epileptične napade i konvulzije, anksioznost, paniku, tahikardiju, dobar protiv nesanice. Balansira vegetativni živčani sustav, stoga stimulira tjelesne funkcije, pojačava izlučivanje mokraće, pojačava rad živčanih stanica, mozga i kičmene moždine, potpomaže rad srca, stimulira imunološki sustav. Ulje anisa je toksično za insekte i manje životinje, a time i njegov miris drži insekte daleko. 

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi emocije sreće, veselja, radosti i otvorenosti. Prekrasnog,  slatkog mirisa ulje anisa daje snagu, osjećaj zadovoljstva, sigurnosti. Koristi se kao sedativ za anksioznost, nervozu, depresiju, bijes, stres i sl.

M (mentalna razina) – može stimulirati um,  potiče ga na razmišljanje, planiranje, određivanje prioriteta, fiksiranje na plan i cilj. Potiče samopouzdanje i samosvijest na način da smo sposobni zastupati osobne interese.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini vibracija anisa donosi mir i sigurnost. Njegova duhovna kvaliteta je PRISUTNOST.

Energija (ambasador): 3. i 5. energetski centar

Treća čakra – ulje pleksusa – stimulira i pojačava samopouzdanje, samosvijest i samopoštovanje, na način da razvija svijest, sigurnost, pouzdanost.

Peta čakra – ulje anisa razvija komunikaciju u smislu jasnoće, snage, jača volju na način da „stojimo“ iza sebe i svojih stavova, te da uspješno i beskompromisno zastupamo svoje stavove.

Esencijalno ulje anisa nosi energiju ambasadora –  profinjen, djelotvoran; njegov osnovni zadatak je da  zastupa  naše interese, odmjeren, inteligentan, štiti, pazi. Osoba ima izraženu mentalnu snagu ali i sposobnost “političke” prevrtljivosti, no korektna je. Sklonost iluziji, idealistička nota. Negativna strana se očituje na način da je osoba nestabilna, sklona odustajanju, rezigniranosti i prevrtljivosti.

Mjere opreza: Treba ga koristiti u malim količinama. Može biti toksičan i  izazvati iritaciju određenih tipova kože. Korištenje nije prikladno za trudnice, za dojilje i djecu! Izbjegavati uporabu ulja anisa kod endometrioze, karcinoma dojke ili jajnika te kod ljudi s oboljelom jetrom ili beba mlađih od 12 mjeseci.

 

Još malo o anisu:

Anis je vrlo stara aromatična i ljekovita biljka u narodu poznata još i kao slatki komorač. Porijeklo anisa je Kina. Bio je poznat u staroj kineskoj medicini ali i indijskoj medicini. U Europi se spominje u 8.stoljeću. O ljekovitosti ove biljke pisalo se u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu. Rimljani i stari Grci smatrali su da sjemenke anisa daju organizmu snagu, te uništavaju nametnike na tijelu. Sjemenke su se rado grickale za zaslađivanje daha. Biljka ima ugodan miris i slatkast okus. Smatraju ga najboljim prijateljem probavnog sustava. U nekoliko kultura sjemenke se koriste u kulinarstvu, za slatka i pikantna jela, za aromatična žestoka pića. Anis sadrže gotovo svi aperitivi, po njemu je poznata makedonska mastika i grčki uzo. Nalazi se kao sastojak sode bikarbone. U Indiji i drugim državama, kandirane sjemenke anisa se serviraju poslije ljutog curry obroka kao digestiv i osvježivač daha.

 

Sindy Slipac, clin.aromath.

error: Content is protected !!