ULJE SJEMENKI PLODA DIVLJE RUŽE

Anis
February 21, 2019
LJUBICA MIRISNA, LJUBIČICA
April 22, 2020

Šipak ili divlja ruža divlji je grm iz čijih se sjemenki proizvodi ulje koje je poznato je po povoljnom djelovanju na kožu, zbog čega je vrlo traženo diljem svijeta. Sadrži karotenoide, koji mu daju zlatnocrvenkastu boju. Pogodno je za regeneraciju kože, umanjuje ožiljke, zacjeljuje rane, njeguje opekline i ublažava probleme kod ekcema. Članak je objavljen u časopisu"Vita" - ožujak 2019.

(Rosa mosqueta; Rosa rubiginosa; Rosa canina)

 

Šipak ili divlja ruža divlji je grm iz porodice Rosaceae. Ulje koje se proizvodi od njegovih sjemenki poznato je po povoljnom djelovanju na kožu, zbog čega je vrlo traženo diljem svijeta. Sadrži karotenoide, koji mu daju zlatnocrvenkastu boju. Sjemenke čine 70 posto mase ploda, a ulje se iz njih ekstrahira i rafinira konvencionalnim metodama, ali prilagođenim. Plodovi šipka prvo se suše pri temperaturi nižoj od 80°C kako bi se izbjegla degradacija. Zatim se sjemenke odvajaju od ostatka ploda i usitnjavaju procesom mljevenja. Ulje se potom dobiva postupkom hladnog prešanja. Sirovo ulje sjemenki ploda divlje ruže proizvodi se i ekstrakcijom otapalom (heksan), a zatim se može rafinirati kako bi se dobilo ulje s produljenim rokom trajanja. Postoje dvije kvalitete ulja – nerafinirano i rafinirano, koje može biti izloženo temperaturi do 250°C.

 

MASNE KISELINE

Plodovi šipka imaju tonični učinak, a sjeme se nekad koristilo kao diuretik, iako je jedna studija pokazala da šipkov uvarak nema diuretički učinak (Jaretzky 1941). Lišće i plodovi šipka djeluju blago laksativno (Tyler 1993) i imaju adstrigentno djelovanje (Stuart, 1987), pokazale su studije. Ulje ploda divlje ruže sadrži visok postotak višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina, a nešto manje zasićene masne kiseline. Zbog svoje visoke hranjivosti i njegove prirodne sposobnosti regeneracije stanica ovo je ulje najbolji saveznik u različitim kozmetološkim i dermatološkim primjenama i tretmanima.

 

TERAPEUTSKO DJELOVANJE

Ulje ploda divlje ruže sadrži male količine transretinoične kiseline, koja mu i daje terapeutska svojstva. Ono jača krvne žile (antihemoragično djelovanje) i djeluje protiv skorbuta (bolest koja nastaje zbog nedostatka vitamina C). Pogodno je za regeneraciju kože, umanjuje ožiljke, zacjeljuje rane, njeguje opekline i ublažava probleme kod ekcema.

 

REGENERIRA KOŽU

Mnoge kozmetičke kreme i losioni sadrže ulje ploda divlje ruže, jer je otkriveno da je ono regenerator tkiva, da svojim povoljnim učinkom na kožu sprečava njeno preuranjeno starenje, smanjuje otekline i ožiljke. Ulje ploda divlje ruže bogato je esencijalnim masnim kiselinama pa ima važnu ulogu u reguliranju elastičnosti i ponovnom uspostavljanju vlažnosti kože. Esencijalne masne kiseline glavne su komponente staničnih membrana kojima osiguravaju propusnost i elastičnost. Ove kiseline imaju važnu ulogu u formiranju ceramida – najvažnijih lipida za barijeru epidermisa te su stoga nužni za stabilnost i funkciju kožne barijere. Emolijensi (ovlaživači) – uglavnom lipidi i ulja – poboljšavaju fleksibilnost kože te djeluju hidratantno i umirujuće. Nedostatak masnih kiselina kod ljudi uzrokuje oštećenja kože i pogoršanje njezina stanja, što rezultira deskvamacijom (pojačano ljuštenje epitelnih stanica), suhoćom kože, gubitkom fleksibilnosti i glatkoće kože. Zaštitna funkcija kože je uvelike smanjena, a perspiracija (znojenje) je znatno povećana. Lezije na koži nastale zbog znatnog nedostatka masnih kiselina mogu se ublažiti primjenom ulja koja sadrže visok udio ovih kiselina. Ulje ploda divlje ruže preporučuje se pri izradi kozmetičkih proizvoda za obnovu kože.

 

INFO

  • Provedeno je istraživanje sa ženama u dobi između 45 i 68 godina koje su bile podvrgnute jednostranoj ili obostranoj mastektomiji. Nakon uklanjanja šavova, ispitanice su nanosile ulje ploda divlje ruže dva puta dnevno (ujutro i navečer) u trajanju od tri mjeseca. Nakon tri mjeseca ožiljci su bili manje vidljivi i upadljivi, bez zadebljanja kože te je došlo do poboljšanja elastičnosti i boje kože (Pareja B.  Kehl H, 1990).
  • U drugom istraživanju na 10 ispitanika koji su bolovali od varikoznih ulkusa, nakon operacije na rane primijenjena je 26% uljna otopina ploda divlje ruže. Uočeno je poboljšanje epitelizacije kod svih bolesnika u odnosu na kontrolnu skupinu. Nisu zapažene nuspojave. Dobiveni rezultati navode istraživače kako je navedeni uljni preparat pogodan za tretiranje spomenutih procesa (Moreno Jiménez JC i sur., 1990).
  • Pareja B. i Kehl H. (1990) proveli su istraživanje sa osobama koje su bile naviknute provoditi ljeto na plažama. Studija je uključivala 20 ženskih ispitanica u dobi od 25 do 35 godina. Najčešće promjene koje su se pojavile na koži bile su površinske bore i mrlje. Ispitanice su primjenjivale ulje ploda divlje ruže u razdoblju 4 mjeseci (od svibnja do kolovoza 1988). Značajne promjene zapažene su od trećeg tjedna nadalje – površinske bore i mrlje su se smanjile, i do kraja četvrtog mjeseca primjene njihova je koža poprimila gladak i svjež izgled gotovo skoro bez mrlja.

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

error: Content is protected !!