LJUBICA MIRISNA, LJUBIČICA

ULJE SJEMENKI PLODA DIVLJE RUŽE
March 5, 2019

Ljubica mirisna (Viola odorata L.) trajna je zeljasta biljka roda iz Viola, obitelji ljubica (Violaceae) u koju spada oko 500 vrsta. Ljubica osvaja mirisom, ljepotom i ljekovitošću. Izvrsna je kod zacjeljivanje rana, ogrebotina, smanjivanje modrica, osipa i svih vrsta kožhih tegoba i kod upala i reumatskih bolova. Konzumacija listova i cvjetova ljubičice potiče protok limfe i funkciju jetre.

Ljubica mirisna (Viola odorata L.) trajna je zeljasta biljka roda iz Viola, obitelji ljubica (Violaceae) u koju spada oko 500 vrsta. Najvažniji predstavnici roda Viola koji posjeduju ljekovito djelovanje  su:  Viola tricolor (maćuhica), Viola arvensis (poljska ljubica) i Viola odorata (mirisna ljubica). Narodna imena: dišeća vijolica, fijola, fijolica, hroma ljubica, ljubičica, miomirisna ljubica, modra ljubica, pitoma ljubičica, poljska ljubica, viola, vijolica.

 

SIMBOL LJUBAVI

Ljubica osvaja mirisom i ljepotom, pa je prema grčkoj mitologiji Hefest (bog vatre i kovača) pomoću ljubica pridobio naklonost Afrodite (boginja ljubavi, ljepote). Zeus, vrhovni bog, svoju je ljubavnicu Io zbog ljubomore svoje žene Here, pretvorio u junicu, a kako bi je utješio napunio je livadu mirisnim ljubicama. Prema jednom mitu ljubica je nastala iz krvi Atisa, prekrasnog mladića kojeg je pogubila moćna božica Kibela. Ona se zaljubila u Atisa, no on je bio zaljubljen u kćer boga Sangarija, te, kad je to saznala, kaznila ga je smrću, a iz njegove krvi niknuli su cvjetovi koji su bojom podsjećali na zgrušane kapi krvi. Kod Grka, ljubičica je simbol plodnosti. U kršćanstvu ljubičica je simbol vladavine i autoriteta pa stoga i simbol i obilježje svećeničkih i kraljevskih odora. Predstavlja i ožitvotvorenje Božjeg sina, a bijela je ljubičica simbol Djevice Marije. Legende o ljubičici i njezin poseban, jedinstven miris transcendirali su ovu biljku i učinili je simbolom ljubavi. Puno je ljubavnika pokazivalo naklonost svojim ljubljenima darujući ljubičice. Njena aroma koristila se i za stvaranje ljubavnih napitaka pomoću kojih bi osvojili svoju ljubav.

 

TRADICIONALNA UPOTREBA

Ljubičice su se u staro doba brale i slagale u malene bukete te se nosile na odjeći ili držale u ruci radi svog ugodnog mirisa. Također su se stavljale u potpourrie, u mirisne vrećice i dodavale kao sastojak parfema. Cvjetovi ljubičice se stoljećima koriste i u slastičarstvu za ukrašavanje kolača i drugih pekarskih proizvoda. Radi svojih ljekovitih svojstava ljubičice su se konzumirale u salatama, radili su se sirupi od korijena i cvjetova koji su služili za ublažavanje grlobolje i kašlja. Prema starijim zapisima ljubičice su se koristile za dišni, živčani, imunološki sustav te za poboljšanje protoka limfe. Drevni Atenjani koristili su ljubičicu kako bi umirili temperament i pomogli ljudima da bolje spavaju, a Plinij ju je koristio za glavobolju. Svježi listovi su tisućama godina korišteni kod tretiranja raka. Govorilo se da cvijeće ljubičice tješi ožalošćeno srce i olakšava tugu. Cherokee indijanci (i drugi) koristili su biljni sok ljubičice radi svojih ljekovitih svojstava kao melem za rane i čireve za ljude u plemenu i za svoje konje.

 

MODERNA UPOTREBA

Viola odorata L. jestiva je biljka. Listovi ljubičice su  hranjivi, sadrže vitamin C,  vitamin A, razne minerale, često se dodaju u salate, sendviče i pesto umake. Izgledom nalikuju drugom lišću srcolikog oblika pa je preporuka brati ih samo dok biljka cvjeta radi lakšeg raspoznavanja. Cvjetovi se mogu kandirati, dodati u med ili šećer i tako ih aromatizirati, te se može napraviti sirup, ocat od ljubičica, te macerat koji može biti baza za razne kozmetičke pripravke. Listovi ljubičice koriste se kao oblozi, u maceratima, melemima, losionima kremama, generalno za očuvanja zdravlja kože, posebnio kod suhoće ili upale, za akne, ekceme, osipe, ugrize, ubode itd. Za smirivanje upale grla listovi se mogu malo prožvakati ili primijeniti izvana kao topli oblog. Lokalna primjena se koristi  i za smanjene oticanja posebice limfnih čvorova, te za smanjivanje kvržica i cista na grudima. Izvrsno je za zacjeljivanje rana, ogrebotina, smanjivanje modrica, osipa i svih vrsta kožhih tegoba i kod upala i reumatskih bolova. Konzumacija listova i cvjetova ljubičice potiče protok limfe i funkciju jetre. Aroma cvjetova smiruje živčani sustav i pomaže pri smirivanju tijela i uma prije spavanja. Kod dišnog sustava lišće i cvjetovi koriste se u obliku čajeva, obloga, uparavanja i uzimanjem sirupa za smirenje neproduktivnog kašlja. Pretjerana konzumacija korijena ljubičice može izazvati mučninu i povraćanje (emetik). Listovi i cvjetovi su jestivi, no radi sadržaja saponina kod nekih ljudi mogu iritirati želudac, pa treba paziti s konzumacijom. Kod nemira i uznemirenosti ljubičica djeluje smirujuće i vraća u prirodnu ravnotežu. Energetski hladi i unosi tiho zadovoljstvo i nježnost u srcu. Kod stidljivih osoba esencija ljubičice potiče povjerenje, ljubaznost i interakciju sa drugim ljudima. Aroma ljubičice podiže i tješi. Ulijeva povjerenje da čak i kroz životne borbe i kušnje još uvijek postoje ljepota i slatkoća i razlog za radost i sreću.

 

ESENCIJALNO ULJE LJUBIČICE

Listovi i cvjetovi ljubice koriste se u terapeutici i u parfumeriji „francuskog tipa“. Najbolji način za ekstrakciju i izoloaciju esencijalnog ulja je ekstrakcija otapalima – heksanom, pa dobivamo apsolut ljubičice. Esenijalno ulje kod ljubičice se nalazi u cvjetovima i u listovima. Kako je zastupljenije u listovima, na tržištu je češće esencijalno ulje od listova ljubičica, dok je vrlo rijetko esencijalno ulje od cvijeta ljubičica (sadrži svega 0,003% ulja). Esencijalno ulje dobiveno od listova je tamnozelene boje sa zemljano – lisnatim mirisom. Esencijalno ulje dobiveno od cvijeta je žute boje, bogatog, slatkog i cvjetnog mirisa. Srednje do gornja nota. Jononi, dihidrojononi, jonoli i epoksi jononi najviše su zaslužni su za njezin ugodni drvenasto cvjetni miris koji je tipičan za ljubičice.

 

KEMIJSKI SASTAV LJUBIČICE

Ljubičica je bogata fitokonstituentima kao što su saponini, salicilati, alkaloidi, flavonoidi, tanini, fenoli, kumarini, fenolni glikozidi, gaulterin, violutozid, odoratin i drugi.

LIST – Analizom sastava esencijalnog ulja dobivenog od lišća ljubičice utvrđeno je otprilike 100 konstituenata od kojih je identificirano njih 25, što predstavlja 92,77% ulja. Najzastupljeniji su: butyl-2-ethylhexylphthalate – 30.10% (ester), 5,6,7,7a-tetrahydro-4,4,7a-trimethyl-2(4H)-benzofuranone -12.03% (keton), veridiflorol – 6,31% (alkohol), 1-Heksadecen – 4,53% (alken), heksadekan – 4,25% (alkan), geraniol – 3,21% (alkohol), linalol – 3,06% (alkohol), citronelal – 2,96% (alifatski aldehid), 9-19-Cycloanost-6-ene-3,7-diol – 2,88% (alkohol), metil salicilat – 2,32% (ester), tridekan – 2,23% (alkan) i ostali manje zastupljeni kemijski spojevi: nonadienal, parmon, heksil alkohol, benzil alkohol, jonon i kvercetin viole (flavonoid).

CVIJET – dietilftalat – 26% (ester), α-kurkumen – 18% (seskviterpen), zingiberen – 17% (seskviterpen), dihidro-β-jonon – 10% (keton) i ostali manje zastupljeni spojevi.

 

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE

Antiokdisativno, diuretičko, laksativno, sedativno, antipiretičko, protutumorsko, antimikrobno, antibakterijsko, antihipertenzivno, antidislipidemičko, antiinflamatorno, ekspektoransno,

Esencijalno ulje ljubičice:

 • pomaže u liječenju bolesti bubrega, žučnog mjehura i jetre
 • ublažava simptome artritisa i reume
 • eliminira zadržavanje tekućine u organizmu
 • pomaže u kontroli prekomjernog noćnog mokrenja (nokturija)
 • ublažava grlobolju, prehladu, kašalj, astmu, gripu, bronhitis, tuberkulozu
 • smanjuje edeme
 • smanjuje i sprečava celulit
 • potiče slabu cirkulaciju i pročišćava krv
 • olakšava disanje i upalu pluća
 • djeluje na apsorpciju, smanjuje modrice
 • snizuje temperaturu
 • ublažava glavobolju i migrenu te smanjuje vrtoglavicu
 • učinkovit kod kronične nesanice
 • umiruje i smanjuje bolove u zglobovima i mišićima
 • ublažava mišićnu napetost i stres
 • djeluje umirujuće na psihu i donosi mir
 • smanjuje nervnu napetost i anksioznost
 • koristi se za izradu proizvoda za njegu kože i masažu
 • ublažava stanja na koži poput crvenila, upala, ekcema, dermatitisa
 • djeluje na smanjenje akni uzrokovane stresom
 • učinkovito u tretiranju prerano ostarjele kože
 • koristi se za izradu parfema
 • koristi se kao repelent protiv komaraca

Esencijalno ulje ljubičice se dobro miješa sa esencijalnim uljima iz cvjetne skupine – kadulja (Salvia officinalis), lavanda (Lavandula angustifolia), geranij (Pelargonium graveolens), jasmin (Jasminum officinale) i neroli (Citrus aurantium var. amara flos.)

Dobro se kombinira i sa esencijalnim uljem kardamoma (Elettaria cardamomum), đumbira (Zingiber officinale), limunske trave (Cymbopogon flexuosus), kumina (Cuminum cyminum), crnog papra (Piper nigrum), sandala (Santalum album), cedra (Cedrus atlantica), bergamota (Citrus bergamia), slatke naranče (Citrus sinensis), mandarine (Citrus reticulata), grejpa (Citrus paradisi), limete (Citrus aurantifolia), pačulija (Pogostemon cablin), vetivera (Vetiveria zizanioides), bosiljka (Ocimum basilicum), korijendera (Coriandrum sativum).

 

MJERE OPREZA

Ulje ljubičice nije toksično i ne nadražuje, no kod pojedinih osoba može izazvati osjetljivost prilikom kontakta s kožom. Prije upotrebe potrebno ga je testirati na manjem dijelu kože. Trudnice, dojilje i mala djeca, esencijalno ulje ljubičice potrebno je koristititi s oprezom, te se konzultirati s aromaterapeutom prije upotrebe, budući da nema dovoljno podataka o njegovoj sigurnosti.

 

ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA

 • Gautam SS, Bithel N, Kumar S, Painuly D, Singh J. (2017) proveli su istraživanje u kojem su dokazali antibakterijsko djelovanje ekstrakta ljubičice u tretiranju respiratornih patogena Haemophilus influenzae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae i Streptoccus pyogenes.
 • Siddiqi H.S., Mehmood M.H., Rehman N.U., Gilani A.H. (2012.) proveli su istraživanje na antihipertenzivno i antidislipidemično djelovanje Viola odorata Utvrđeno je da sirovi ekstrakt lišća ljubičice pokazuje snažni antihipertenzivni i antidislipidemijski učinak te djeluje i na smanjenje tjelesne težine.
 • Feyzabadi Z, Jafari F, Kamali SH, Ashayeri H, Badiee Aval S, Esfahani MM, i sur.(2014) istraživali su utjecaj Viola odorata na nesanicu, ukapavanjem mješavine bademovog ulja i ekstrakta ljubičice po dve kapi u svaku nosnicu prije spavanja u tijeku mjesec dana. Rezultati su pokazali znatno poboljšanje u uspavljivanju i kvaliteti sna.

 

LITERATURA:

Akhbari M, Batooli H, Kashi FJ. Composition of essential oil and biological activity of extracts of V. odorata from central Iran. Nat Prod Res. 2012;26:802–9

Feyzabadi Z, Jafari F, Kamali SH, Ashayeri H, Badiee Aval S, Esfahani MM, et al. Efficacy of viola odorata in treatment of chronic insomnia. Iran Red Crescent Med J. 2014;16:e17511

Gautam, S.S., Bithel, N., Kumar, S. et al. A new derivative of ionone from aerial parts of Viola odorata Linn. and its antibacterial role against respiratory pathogens. Clin Phytosci 2, 4 (2017)

Mittal P, Gupta V, Goswami M, Thakur N and Bansal P: Phytochemical and pharmacological potential of Viola odorata. Int J Pharmacognosy 2015; 2(5): 215-20

Siddiqi H.S., Mehmood M.H., Rehman N.U., Gilani A.H. Studies on the antihypertensive and antidyslipidemic activities of Viola odorata leaves extract. Lipids Health Dis. 2012;11:6

Tobyn, G., Denham, A., & Whitelegg, M. (2011). Viola odorata, sweet violet; Viola tricolor, heartsease. Medical Herbs, 337–348

Wilfort R. Ljekovito bilje i njegova upotreba; Zagreb, 1974.

 

SABINA FUREŠ, aromath. spec.

error: Content is protected !!