Aromaterapija

Aromaterapija je grana komplementarne medicine koja kontrolirano koristi eterična ulja u svrhu unapređenja i/ili održavanja zdravlja tijela, uma i duha.

Ona je znanost i umjetnost.

Klinička aromaterapija

Znanstveno utemeljen način primjene eteričnih ulja u svrhu pomoći u ozdravljenju od neke bolesti. Usmjerena je na simptome i stanja koja bitno narušavaju opće stanje i kvalitetu života.  Eterična ulja se koriste prema kemotipovima (preciznom poznavanju kemijskog sastava i njihovog djelovanja). Poštuje holističke principe.

Odabir eteričnih ulja

Klinička primjena – prema jasnim i provjerenim indikacijama, kemotipovima eteričnih ulja, certifikatima o kvaliteti i čistoći eteričnih ulja, mogućim kontraindikacijama i nuspojavama.

Holistička primjena – terapijskim indikacijama, kemotipovima,  mirisu, mogućim kontraindikacijama, namjeri i karakterologiji /arhetipologiji.

Holistička aromaterapija 

Umjetnost,  vještina i iskustvo u primjeni eteričnih ulja  sa ciljem podržavanja zdravlja, smanjenja patnje, poticanja i podržavanja procesa iscjeljenja, oslobađanja energetskih potencijala. Individualna je , potiče širenje i razvoj svijesti.

I jedan i drugi oblik aromaterapije se provodi kroz sistematski i metodološki obrađen protokol koji se naziva : proces aromaterapije.

Tehnike rada u aromaterapiji

Terapeutski razgovor – psihološka i energetska podrška, holistička savjetovanja, edukacija

Tehnike disanja – opuštajuće, energetske, detoksicirajuće, preporađajuće

Vježbe tijela – relaksacije, istezanja, kondicione vježbe, vježbe pokreta, ples

Prehrana – alkalna prehrana uz primjenu čajeva, sokova, programi detoksikacije

Mišićna vođena relaksacija – vježbe opuštanja cijelog tijela uz podizanje svjesnosti o tijelu

Kreativna vizualizacija – korištenje mentalnih slika, mašte s ciljem podizanja kreativnosti i usmjeravanja energije

Meditacija – vježbe uspostavljanja kontakta sa svojim unutarnjim bićem s ciljem razvijanja duhovnosti, otkrivanja unutarnjih potencijala, razvoja kreativnosti

Način rada u aromaterapiji

Informativni razgovor – prikupljanje anamnestičkih podataka vezanih uz zdravstveno stanje, pregled tijela,  pregled medicinske ili druge dokumentacije, razgovor s „trećim“ osobama

Izrada plana aromaterapije – na temelju dobivenih i analiziranih zdravstvenih podataka

Provođenje aromaterapije – s aromaterapeutom  i samostalno (kod kuće)

Kontinuirane evaluacije

error: Content is protected !!