Eterična i biljna ulja

ETERIČNA ULJA

Eterična ulja ili esencijalna ulja (lat. aetheroleum) su hlapljive tvari koje se dobivaju iz biljnog materijala,
dobivaju se procesom destilacijom vodenom parom, tještenjem i ili ekstrakcijom a sastoje se najviše od terpena.

Eterična ulja su smjese lako hlapljivih, biološki aktivnih kemijskih spojeva dobivenih iz različitih dijelova biljaka,
ti dijelovi su: 
korijen, stabljika, list, cvijet, plod.

Eterična ulja su najčešće žućkasta i bezbojna, premda znaju imati i izraženu boju ovisno o procesu dobivanja i biljnom materijalu iz kojeg su dobivena.

Rabe se proizvodnji kozmetike i dezinfekcijskih sredstava. Točnije esencijalna ulja ili neke njihove kemijske sastavnice koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju pojedinih preparata. Koriste se također u fitoterapiji i aromaterapiji u liječenju, prevenciji bolesti i sačuvanju zdravlja.
Najčešći načini primjene: 
aromamasaža, inhalacija, oralna i rektalna primjena.

BILJNA ULJA

Biljna ulja se dobivaju iz plodova ili sjemenja velikog broja biljaka. Postoji oko 300 vrsta biljnih kultura iz kojih se mogu ekstraktirati ulja i masnoće.

Po svojem sastavu su esteri raznih masnih kiselina, od kojih su neke neophodne našem organizmu. Osim u prehrani i kao ljekovite tvari, koristimo ih u kozmetičke svrhe.

Biljna ulja njeguju i hrane kožu, te nam služe kao nositelji eteričnih ulja. Za biljna ulja koja koristimo u njezi kože (a pogotovo u prehrani!) bitno je da su nerafinirana i hladno prešana, kako bi sačuvala sve svoje vrijedne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide i arome.

Za razliku od eteričnih, bazna ulja (ulja nositelji) su masna i nisu hlapiva. U aromaterapiji se široko koriste kao sredstva za razrjeđivanje eteričnih ulja, potrebna za pripremu mnogih aromaterapijskih pripravaka.

Osnovne osebujnosti u kemijskom sastavu biljnih ulja su u tome što u njima apsolutno nema kolesterola. Polinezasićene masne kiseline doprinose
izbacivanju holesterola iz organizma, putem pretvaranja holesgerina u lako rastvorljiva jedinjenja.

Biljna ulja su sastavni dio svakodnevne ishrane zbog svoje hranljive vrednosti. Upotrebom 30% životinjskih masti, 70% biljnih ulja obezbijeđuje se
optimalna balansiranost masnih komponenti hrane i njihova najveća punovrijednost. Dobra kulinarska i ukusna svojstva, lak način dobijanja i niska
cijena učinili su da biljna ulja danas postanu, jedan od najrasprostranjenijih proizvoda.

error: Content is protected !!