Eterična ulja

February 21, 2019

Anis

Anis je vrlo stara aromatična i ljekovita biljka u narodu poznata još i kao slatki komorač. O ljekovitosti ove biljke pisalo se u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu. Rimljani i stari Grci smatrali su da sjemenke anisa daju organizmu snagu, te uništavaju nametnike na tijelu. Sjemenke su se rado grickale za zaslađivanje daha. Biljka ima ugodan miris i slatkast okus.
July 13, 2018

Litsea

Litsea je drvo koje izraste 5 do 8 metara, a potječe iz tropske azijske regije. Raste na području cijele Kine, Indonezije i Tajvana. Ima glatke, debele listove, cvjetove koji mirišu na limun te plodove u obliku papra, odakle potječe naziv cubeba.
December 19, 2017

Vetiver

Ime ove trave dolazi od njena tamilskog imena (jezik koji se govori u Tamil Nadu, države u Južnoj Indiji) vetiver što znači odsječen sjekirom - opis načina na koji se skuplja korijen. Na Javi se vetiver zove "akar wangi" što znači "mirisan korijen".
September 20, 2017

Muškatni oraščić

Stablo muškatni orah poznato je pod latinskim imenom Myristica fragrans. U srednjem vijeku i renesansi bio pojam bogatstva i moći. Bogataši su ga nosili sa sobom u raskošnim posudicama ili malim mlincima načinjenim od dragocjenih kovina. Muškatni orah se koristio u Egiptu kao zamjena za hašiš. Također se koristio u Indiji, ili se žvakao ili snifao sa duhanom.
May 25, 2017

Muškatna kadulja

Muškatna kadulja, stoljećima se upotrebljava za liječenje. Regulira proizvodnju sebuma i njegu suhe, zrele, atrofirane kože čije vezivno tkivo slabi. Pomaže kod dermatitisa, ekcema, masnog vlasišta i peruti, osjetljive, izborane i zanemarene kože.
April 27, 2017

Bergamot

Bergamotovo ulje bilo je važan narodni lijek, a od 16.st.pojavljuje se u mnogim europskim herbarijima kao antiseptik i febrifug. Stoljećima se koristi u talijanskoj pučkoj medicini, ponajprije kod liječenja groznice i crijevnih crva.
April 10, 2017

Lovor

Lovor se tradicionalno koristi za liječenje probavnih tegoba, dišnih infekcija, jačanje imunološkog sustava i kod reumatskih tegoba. Dobar za cirkulaciju, limfu, celulit, edeme, dišne putove, probavu, digestivan,smiruje, pomaže mirno usnuti.
January 26, 2017

Cedar

Cedar je stablo s vrlo dugom prošlosti i jedan od najstarijih mirisa u povijesti čovječanstva. Ime mu potječe od grčke riječi kedron što znači moć. Simbol je snage i trajnosti. Djeluje izuzetno antiseptički i antireumatski, mukolitik je pa pomaže kod prehlade, kašlja, upale pluća, sinusa, bronhitisa, gripe i katara.
January 19, 2017

Bor

Borovi se od davnine smatraju ljekovitim biljkama. Iz smole bora, miješane s biljem, pripremale su se mnoge ljekovite masti. Bor je odavno poznat i kao snažno sredstvo za dezinfekciju bronhija i čišćenje sluzi iz pluća.
November 10, 2016

Ravensara

Ravensara je jedno od najjačih protuvirusnih ulja. Izvrsno za virusne infekcije: uz gripu kao najrašireniju virusnu infekciju (svojim djelovanjem olakšava tegobe koje prate gripu, od povišene temperature do bolova u mišićima i kostima), djelotvorno liječi i sve ostale bolesti uzrokavne virusima. Izuzetno djelotvorno, blagotvorno ulje, mogu ga koristiti i odrasli i djeca.
November 2, 2016

Lavanda

Ime lavanda izvedenica je latinske riječi lavare koja znači: prati, budući da su Rimljani imali naviku svoje kupke obogaćivati lavandom, u svrhu pročišćenja tijela i duha. Lavanda smiruje i opušta, podiže raspoloženje, umanjuje strahove, pomaže mirno usnuti, uklanja umor i tjeskobu.
June 9, 2016

Timijan

Timijan se kao ljekovita biljka upotrebljavao još u starom vijeku, najčešće za dezinfekciju i liječenje “ugriza otrovnih životinja” te protiv kašlja i bolesti dišnih organa. Poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica, divlji bosiljak i vrisak.
November 10, 2015

Grejp

Grejp je već dugo poznat kao izvanredno zdravo voće koje pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba. Bogat je izvor vitamina C i drugih vitamina koje naš organizam treba za uravnoteženo djelovanje.
September 3, 2015

Mažuran

Mažuran se kao ljekovita biljka koristi od davnina. U starom Egiptu uzgajao se kao sveta biljka boga Ozirisa, boga plodnosti, obilja, vegetacije. U grčko-rimsko doba bio je simbol sreće. Povezan s Afroditom bio je simbol ljubavi i časti.
June 3, 2015

Crni papar

Paprovac kao začin poznat je pod imenom papar ili biber. Porijeklom je iz indonezijskih tropskih šuma. Prenesen je iz Azije još u antičko doba. Grci i Rimljani koristili su ga za poboljšanje probave, a njime su se i plaćale carine.
May 13, 2015

Mandarina

Mandarine potječu iz jugoistočne Azije i Filipina, a u Kini je njihov uzgoj poznat već nekoliko tisuća godina. Ime je dobila po svijetlo narančastoj odjeći mandarina – visoki činovnici kineskog carstva – jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama, a oni su to voće poklanjali u znak pažnje.
April 29, 2015

Komorač

Navodno se već prije 5.000 godina koristio u Kini i Mezopotamiji, a stari Egipćani koristili su komorač kao začin i lijek protiv nadutosti. Grci su među prvima prepoznali njegovu vrijednost kao blago diuretičku pomoć pri mršavljenju nazvavši ga biljkom Marathron od mariano što znači „ rasti tanak“.
March 16, 2015

Korijander

Korijander je jedan od najstarijih začina na svijetu, spominju ga sanskrtski zapisi i egipatski papirusi, te srednjovjekovni medicinski tekstovi. Naziv potječe od grčke riječi koriannon, odnosno od latinske riječi koros što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan neugodan miris njegovih svježih listova i nezrelog sjemena koji podsjećaju na smrad ovog insekta.
February 25, 2015

Ružino drvo

Ružino drvo je tropsko zimzeleno stablo srednje veličine, crvenkaste kore i drva te žutih cvjetova. Drvo je crveno, a crvena boja je simbol sreće, ljubavi, života. To drvo je simbol dobrog ukusa ali i bogatstva.
February 3, 2015

Bosiljak

Latinski naziv bosiljka Ocimum nastao je od dvije riječi: ocimum (grčka riječ koja znači „osjećam“) i basilicum (od grčke riječi basilicos , što znači kraljevski)- otkuda i njegov naziv Kraljevska biljka
January 14, 2015

Klinčić

U Indiji ayurvedski liječnici koristili su klinčić za bolesti dišnih putova i probavnog sustava. Kasnije su ga arapski trgovci prodavali Rimljanima kao dragocjen začin,a s otvaranjem pomorskih puteva, Portugalci su stvorili trgovački monopol nad njegovom proizvodnjom.
December 16, 2014

Cimet

Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnijih poznatih začina koji svoje porijeklo vuče s Istoka, a prvi zapisi o cimetu su nastali u Egiptu još 2000 godina prije Krista. Njegovo botaničko ime potječe od arapskog i židovskog termina amomon, što znači mirisna začinska biljka.
December 3, 2014

Borovica

Borovica je jedna od prvih biljki koju je čovječanstvo koristilo. Bobice su poznavala još stara europska plemena i cijenili su ih prije svega zbog njihove ljekovitosti. Po njihovom uvjerenju, pomagale su protiv cijeloga niza bolesti, kako kod čovjeka tako i kod životinja.
November 24, 2014

Mirta

Mirta je biljka koja simbolizira ljubav, ljepotu, mir i čistoću. U staroj Grčkoj prelijepa boginja Afrodita odabrala je mirtu kao svoj simbol. U starom Rimu njena “blizanka po ljepoti”, Venera širila je svoje zavodničke moći u okrilju mirtinog grma.
November 10, 2014

Jela

Jela ima mnogobrojna ljekovita svojstva koja su prepoznata još u dalekoj prošlosti. Zbog toga se jela od davnina koristi za liječenje i olakšavanje različitih tegoba: pupoljci zbog svog antibakterijskog i antiseptičkog djelovanja, kora kao antiseptik i adstringens, a listovi zbog ekspektorirajućeg djelovanja i blagog bronhijalno-sedativnog učinka.
October 23, 2014

Kamilica

Naziv camomilla potječe od grčkih riječi kama i melon, što znači „zemna jabuka“, a odnosi se na sličnost mirisa koju cvjetovi biljke imaju s mirisom zrele jabuke. Kamilica u našim krajevima je široko rasprostranjena biljka, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka. Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su…
October 3, 2014

Melisa

Melisa se često naziva limunčica zbog svog karakterističnog mirisa. Ime melisa potječe od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek sakupljala mirisni med sa bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka.
September 19, 2014

Smilje

Latinsko ime smilja Helichrysum potječe od grčkog helios (sunce) i chrysos (zlato), jer način cvjetanja biljke daje utisak malih zlatnih sunaca. Smilje raste samo kod nas i na Korzici.
September 10, 2014

Citronela

Citronela je porijeklom iz Šri Lanke i Jave. To je biljka iz porodice trava koja je zbog svog intenzivnog mirisa omiljen začin azijskog i južnoameričkog kontinenta – najviše se upotrebljava u azijskoj, indijskoj i karipskoj kuhinji. Može se koristiti svježa, osušena ili u prahu. Od citronele se može napraviti osvježavajući čaj koji uglavnom koriste afrički i južnoamerički narodi. U Indiji su se palili osušeni listovi radi budnosti uma.
July 21, 2014

Tamjan

Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove. Većini nas je poznat iz crkvenih obreda kađenja koje se obavlja tako da se komadić bijele aromatične smole stavi na žeravicu.
June 13, 2014

Đumbir

Đumbir se stoljećima koristi u Aziji u kulinarske i medicinske svrhe. U tradicijskoj kineskoj medicini, svjež gomolj, poznat kao sheng jiang, koristi se kod prehlada i groznice da bi pojačao znojenje i izlučivanje sluzi.
May 15, 2014

Čempres

Čempresovo drvo se u mediteranskim zemljama cijeni od davnih vremena. Feničani, Egipćani i Grci smatrali su da je njegovo drvo vječno, zato su od njega gradili sarkofage, brodove, vrata hramova i kipove mnogih božanstava. Perzijanci su vjerovali da je drvo raja.
May 5, 2014

Metvica

U mnogim kulturama metvica je važna začinska trava. Vjeruje se da ima čudotvornu moć, a koriste je i u medicini i kao dodatak jelima. Paprena se metvica uzgaja širom svijeta i služi za obogaćivanje okusa te kao ljekovita biljka. Paprena metvica (Mentha x piperita L. – peppermint) dolazi s mediterana, a u današnje doba uzgaja se i u ostalim toplijim dijelovima svijeta. Križanac je između sorti Mentha Aquatica i Mentha Spicata.
March 26, 2014

Ružmarin

Ulje koje otvara i koristi kad treba donijeti odluku brzo, kada treba skupiti snagu u trenutku i nešto napraviti. Njegova osnovna snaga pokretanje prema istini. Donosi jasnoću uvida ovdje i sada. Način na koji ovo ulje djeluje je pokretanje – pokret, akcija!
March 18, 2014

Naranča

Eterično ulje naranče nosi energiju vrtlara koji otklanja „korov iz našeg života“ te može pomoći u oslobađanju od starih, ugrađenih unutarnjih prepreka i donijeti radost, otvorenost i prihvaćanje. Silno antistresno ulje, njeguje, daje podršku, ne dozvoljava da nam se vrate jednom očišćene negativne emocije i stresne situacije. Budi životnu radost, donosi veselje i radost.
March 10, 2014

Eukaliptus

Eterično ulje eukaliptusa nosi energiju strica te daje snagu za promjenom, zdravu podršku i snagu da se nešto izdrži; djeluje na razvijanje mogućnosti primanja i davanja, tako da otvara ali nas i štiti od drugih i od nas samih. Miris eukaliptusa nas vodi na unutarnje putovanje…
February 25, 2014

Limun

Vjeruje se da je limun porijeklom iz jugoistočne Azije, točnije sjeverne Burme, a na Mediteran je prenijet preko Kine i Perzije te se prvo udomaćio u antičkoj Grčkoj. Stari Grci upoznali su ovo ljekovito voće zahvaljujući makedonskom kralju Aleksandru Velikom koji ga je donio iz Perzije. Stoga su mu dali ime perzijska jabuka…
February 12, 2014

Geranij

Geranij je za one čiji racionalan um i osobna motivacija uskraćuju mjesto osjećajima i utiscima. On pomaže da se ponovno povežemo s našim osjećajnim životom – našom emocionalnom senzitivnošću, opuštenom spontanošću i zdravom žeđi za užitkom i radošću. S time dolazi veća sposobnost za intimnu komunikaciju – onakvu u kojoj je pojedinac sposoban primiti i iskusiti, a koja je jednako važna kao i moć davanja i izražavanja…
February 7, 2014

Čajevac

Čajevac je jedno od najstarijih ljekovitih sredstava čovječanstva. Svoju ljekovitu snagu zahvaljuje jedinstvenoj kombinaciji djelotvornih aktivnih sastojaka protiv gljivica, bakterija i virusa. Do danas nije poznata niti jedna druga biljka i niti jedno sintetičko sredstvo koje istovremeno djeluje na sve troje…
October 16, 2013

Kadulja

Kadulja je za vrijeme kada je teško shvatiti ljudska djela i da bi se približila duhovna energija bića svjetlosti. Za pročišćavanje okruženja, za istinsku vezu s duhom našeg doma (svaki dom ima srce). Da bi mudrost godina ušla u naše srce. Sveta kadulja pročišćuje duh. Duh kadulje u svom mirisu posjeduje mudrost nebesa, dok doziva snagu koja iscjeljuje i štiti…
error: Content is protected !!