Klinička aromaterapija

Klinička aromaterapija  je znanstveno utemeljen način primjene eteričnih ulja u svrhu pomoći u ozdravljenju od nekih bolesti. Usmjerena je na simptome i stanja koja bitno narušavaju opće stanje i kvalitetu života.  Eterična ulja se koriste prema kemotipovima (preciznom poznavanju kemijskog sastava i njihovog djelovanja). Na temelju kemotipova dobiva se jasnoća i ciljanost djelovanja. Kombinacije eteričnih ulja određuju se na temelju provjerenih znanja dobivenih na temelju istraživanja kroz koja su dokazana njihova djelovanja i učinkovitost. Koncentracija eteričnih ulja se određuje na temelju  dobi, spola, tjelesnog stanja /kondicije, dijagnoze, vrste bolesti i njenoj manifestaciji (akutno, kronično, degenerativno, psihogeno, fiziološko, organsko, maligno, autoimuno), te već postojećoj terpiji /lijekovima i njihovim dozama koje klijenti/pacijenti uzimaju.

stethoscope on blue background with space for simple text

Eterična ulja se odabiru prema simptomima koji se klasificiraju kao: glavni simptom (onaj koji najviše ometa normalno životno funkcioniranje ili izaziva patnju), i dva sporedna simptoma (koji prate glavni simptom, ili je to neki drugi simptom također nastao na temelju primarne bolesti ili stanja). Sporedni simptom može biti tjelesne ili psihološke prirode.

Aromatherapy Aroma Oil in Glass Bottles with Lavender Pine and Mint

Najčešće istraživani zdravstveno/medicinski problemi su: bol, nesanica, mučnina, nadutost, otežano disanje, promjene rada srca (ritma i frekvencije) nastale kao posljedica psihogenih ili kroničnih srčanih oboljenja,  povišeni tlak, sniženi tlak, limfni edemi, urogenitalne infekcije, anksioznost, depresivna i afektivna ponašanja…

error: Content is protected !!