Publicirani članci

March 5, 2019

ULJE SJEMENKI PLODA DIVLJE RUŽE

Šipak ili divlja ruža divlji je grm iz čijih se sjemenki proizvodi ulje koje je poznato je po povoljnom djelovanju na kožu, zbog čega je vrlo traženo diljem svijeta. Sadrži karotenoide, koji mu daju zlatnocrvenkastu boju. Pogodno je za regeneraciju kože, umanjuje ožiljke, zacjeljuje rane, njeguje opekline i ublažava probleme kod ekcema. Članak je objavljen u časopisu"Vita" - ožujak 2019.
February 5, 2019

ULJE SUNCOKRETA

Ulje suncokreta je svijetlo žute boje, neutralnog mirisa i okusa. Ima lagano diuretičko djelovanje, pomaže pri metabolizmu kolesterola i upotrebljava se za suzbijanje arterioskleroze. Djeluje ekspektoransno i korisno je u liječenju astme radi sadržaja inulina. Korisno je i kod boli i modrica, ulceracija na nogama, za hemoroide, akne, seboreje te sinusitisa i rinitisa. Članak je objavljen u časopisu "Vita" - veljača 2019.
January 3, 2019

BADEMOVO ULJE

Bademovo ulje je bistro, blijedo-žuto slatkasto biljno ulje s visokim sadržajem masnih kiselina. Miris je nježan, slatkast, a  okus ima  po marcipanu. Sadrži vitamine: B1, B2, B6, E. Vrlo se dobro podnosi pa je u širokoj upotrebi u kozmetici kao pomoćna tvar, lubrikant, za obnavljanje sebuma i za epitelizaciju u proizvodima namijenjenih higijeni i njezi osjetljive  kože i dječje kože. Ulje slatkog badema jedno je od najčešće korištenih biljnih baznih ulja. Vrlo je pogodno kao nosivo ulje za primjenu esencijalnih ulja kod djece, kao i kod osoba kojima smetaju kozmetički pripravci na bazi alkohola. Članak je objavljen u časopisu "Vita" - siječanj 2019.
December 17, 2018

ČAROBNI BOŽIĆ

Ljepotu blagdanskih ugođaja svakako upotpunjuju mirisi koji povezuju atmosferu događaja te izoštravaju osjetila. Božićni i novogodišnji praznici vjerojatno i imaju takvu moć jer multidimenzionalno i istovremeno prožimaju naše biće. Darovi, čistoća zajedništva, ljubav i obiteljske žrtve darovi su kojima se povezujemo u duhu. Esencijalna ulja su sastavni i neizostavni dio u životu ljudi od samog rođenja Isusa. Njihova vrijednost se sastoji u tome što simboliziraju mudrost, zaštitu, ljubav, mir i blagoslov. Članak je objavljen u časopisu "Vita" - prosinac 2018.
November 15, 2018

IZAZOVI U RAZVOJU AROMATERAPIJE

Aromaterapija se koristi kao snažna zdravstvena preventiva i pomoć u liječenju, organizirana na privatnom nivou (privatne ordinacije, privatne prakse zdravstvene njege i fizioterapije). Par desetljeća ona je bila dodatak kozmetici i salonima za masažu od kuda vuče STIGMU aromamasaže i samoiscjeljenja sa esencijalnim uljima, a time i površnog pristupa u odnosu na zahtjeve znanosti i znanstvenih istraživanja. Iako su praktična iskustva i mudrost iscjeljivanja od neprocjenjive važnosti potrebno je pronaći način na koji će se povezati / integrirati sa znanstvenim ispitivanjima.
October 5, 2018

HIDROLATI

Hidrolat je nusprodukt destilacije. Procesom destilacije biljnog materijala dobiva se esencijalno ulje i hidrolat. U njemu se nalaze oni dijelovi esencijalnog ulja koji su topivi u vodi, a puno manje oni koji su topivi u mastima. Sastavni su dio aromaterapije te na jedan suptilan način podržavaju aromaterapiju te se koriste „tamo“ gdje snaga esencijalnih ulja može izazvati iritacije ili nuspojave. Članak je objavljen u časopisu "Vita" - listopad 2018.
September 5, 2018

INHALACIJA ESENCIJALNIH ULJA

Inhalacija je način primjene lijeka ili terapeutskih sredstava u svrhu ublažavanja / otklanjanja tegoba dišnih puteva ili psihičke napetosti. Ona je jedna od najstarijih načina liječenja ili samopomoći. U aromaterapiji, inhalacija je  uz masažu osnovni način primjene esencijalnih ulja u terapeutske svrhe. Snaga esencijalnih ulja očituje se u njihovoj kompleksnoj i moćnoj kemijskoj strukturi koja ima veliki terapeutski potencijal, kao i vibraciji tih molekula koje svojom frekvencijom mogu potaknuti ili umiriti razne psihološke procese. Članak je objavljen u časopisu "Vita" - rujan 2018.
August 18, 2018

IRIS

Cvijet irisa ili perunike, najčešće u plavoj boji, osvaja ljepotom, elegancijom i profinjenošću. Esencijalno ulje irisa nema konzistenciju ulja, nego sliči maslacu pa se i naziva maslac od irisa. Ljekovite i djelotvorne tvari su esencijalno ulje, smola i tvari poput tanina te glikozid iridin. U aromaterapiji se koristi za opuštanje i njegu kože. Članak je objavljen u časopisu "Vita", kolovoz 2018.
July 5, 2018

SMILJE

Svake godine, na mjestima gdje samo rijetko bilje može naći svoj dom, uporni život cvate u svojoj besmrtnosti. To je smilje, otporna biljka koja dugo cvate i zadržava boju i miris. U nas raste na području Istre, kvarnerskog primorja, na otocima i u Dalmaciji. Ulje smilja skuplje je od srebra. Steklo je reputaciju da ima moć izbrisati tragove vremena s lica. Članak je objavljen u časopisu "Vita" srpanj 2018.
June 19, 2018

ČAJEVAC – UČINKOVITOST U TRETIRANJU INFEKCIJA

Čajevac je zimzelena grmolika biljka, samonikla u Australiji, danas široko kultivirana na plantažama. Njegova snaga se očituje u antiseptičkom i ekspektoransnom djelovanju do te mjere da je postalo neizostavno u izboru komplementarnih i konvencionalnih metoda liječenja ili pomoći u liječenju. Dominantna područja djelovanja ulja čajevca jesu koža, urogenitalni i dišni sustav. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" lipanj/srpanj 2018.
June 4, 2018

GERANIJ

Geranij izvorno dolazi iz Južne Afrike, Madagaskara, Maroka i Egipta. Uvezen u Europu krajem 17. stoljeća, postao je popularna vrtna biljka. Francuski kemičar Recluz 1918. godine prvi je destilirao listove geranija, koji je od tada postao važnim sastojkom parfema, a često se koristi i kao zamjena za esencijalno ulje ruže. Članak je objavljen u časopisu "Vita" lipanj 2018.
May 16, 2018

YLANG-YLANG

Drvo ylang-ylang (Cananga odorata) podrijetlom je iz kišnih šuma na Filipinima. Naziv ovog egzotičnog parfemskog drva u prijevodu znači “cvijet nad cvjetovima” ili “miris nad mirisima” zbog njegova zadivljujućeg, zavodljivog mirisa, a već samo ime daje mu uzvišenu notu dostojnu čiste ljubavi. Članak je objavljen u časopisu "Vita" svibanj 2018.
May 15, 2018

AROMATERAPEUTSKA MASAŽA

Aromaterapeutska masaža jest zdravstvena tehnika koja se sastoji od tri važne komponente: tehnike dodira tj. masaže, kemijskih komponenti esencijalnog ulja koja nose terapeutska svojstva i mirisa koji potiče psiho-fiziološke reakcije. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" travanj/svibanj 2018.
May 5, 2018

JASMIN

Smatra se da je ime jasmin nastalo od perzijske riječi “yasmin”, što znači “dar od Boga”. U Indiji i Kini jasmin je vrlo cijenjen, simbol je čistoće te ga obavezno koriste kao žrtveni prinos bogovima. Na Istoku se stoljećima cijeni kao lijek i parfem, a u Indiji ga nazivaju “kraljicom noći” jer mu je miris jači nakon zalaska sunca. Članak je objavljen u časopisu "Vita" travanj 2018.
March 5, 2018

NEROLI

Za porijeklo naziva eteričnog ulja neroli (Citrus aurantium ssp amara) smatra se zaslužnom talijanska princeza francuskog porijekla Anna Maria de la Tremoille (1670. - 1722.), princeza od Nerola, mjesta blizu Rima, koja je ovo ulje uvela u visoko društvo svoga doba. Ona je voljela miris cvijeta gorke naranče i bila je prva osoba koja ga je dala destilirati i od destiliranog ulja pravila omiljeni parfem. Članak je objavljen u časopisu "Vita" ožujak 2018.
February 16, 2018

UTJECAJ AROMATERAPIJE NA BOL

Aromaterapija se sve više etablira kao grana komplementarne medicine zahvaljujući brojnim istraživanjima koja potvrđuju djelovanje i terapeutsku vrijednost esencijalnih ulja. Učinak ovisi o vrsti boli, zdravstvenom stanju osobe, njenoj dobi i lijekovima koje troši. Ukoliko bol nije posljedica ozbiljne bolesti tada je aromaterapija izvrstan način za njeno sprečavanje ili suzbijanje bez obzira o kojoj vrsti boli se radi. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" veljača/ožujak 2018.
February 5, 2018

RUŽA

Ruža je cvijet srca i emocija, u Rimu je posvećena Veneri (u Grčkoj Afroditi), božici ljubavi, ljepote, mladosti, plodnosti i savršenstva. Ruža u zapadnoj Europi ima status čuvara tajni pa je i u katoličkim ispovjedaonicama čest motiv izrezbarena ruža. Da bi se dobio kilogram esencijalnog ulja ruže, potrebno je ubrati i destilirati četiri do pet tona latica. Članak je objavljen u časopisu "Vita" veljača 2018.
January 5, 2018

VETIVER

Ovo je esencijalno ulje vrlo popularno u izradi parfema kao fiksativ mirisa. Njegov dubok, senzualan i zemljani miris čini ga uljem prvog izbora u sastavu parfema. Vetiver se zbog svojeg umirujućeg djelovanja naziva i “uljem mira”. Od vetivera se izrađuju prostirke za spavanje, sjenice, paravani, nadstrešnice i lepeze koje svojim mirisom odbijaju insekte i potiču opuštanje. Članak je objavljen u časopisu "Vita" siječanj 2018.
December 15, 2017

CIMET LIST

Cimet list esencijalno ulje slatkog, oštrog i toplog mirisa ima veliku vrijednost u aromaterapiji, posebno u psihoaromaterapiji. Miris je poznat i nedvojbeno asocira na kolače i božićni ugođaj, dakle na toplinu doma te osjećaje pripadnosti, privrženosti, bliskosti, intimnosti. Kao takav izvrsna je pomoć u rješavanju neuroza i anksioznosti. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" prosinac 2017./siječanj 2018.
December 5, 2017

PALO SANTO

Sveto stablo ili palo santo je vrlo aromatično drvo čiji je miris izuzetno umirujući i emitira vrlo snažnu energiju, osobito povećava meditativno stanje i duhovni mir. Njegov dim tjera komarce, mrave i ostale kukce. Stablo raste 40 godina, a kada odumre potrebno je još deset godina da bi bilo pogodno za proizvodnju esencijalnog ulja. Članak je objavljen u časopisu "Vita" prosinac 2017.
November 5, 2017

TAMJAN

Tamjan je jedan od najstarijih mirisa poznatih čovjeku, “ulje svih ulja”, ima najdulju povijest, najviše priča vezano je uz njega i nosi najdublju duhovnost. Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove. Zbog svojih svojstava u Egiptu je korišten za balzamiranje mumija. Članak je objavljen u časopisu "Vita" studeni 2017.
October 4, 2017

TULSI – SVETI BOSILJAK

Tulsi u prijevodu znači “onaj s kojim se ne može uspoređivati” pa se smatra jednom od najsvetijih biljaka. Nazivaju ga sveti bosiljak te se uzgaja za religijske i medicinske potrebe te radi esencijalnog ulja. Uvelike je poznata u cijeloj Južnoj Aziji, a u ajurvedi je jedna od najvažnijih biljaka koja se koristi u liječenju i smatraju je stupom holističke biljne medicine. Najpoznatija je ljekovita biljka u Indiji. Članak je objavljen u časopisu "Vita" listopad 2017.
August 4, 2017

MOGUĆNOSTI AROMATERAPIJE U POMOĆI PRI LIJEČENJU BULIMIJE NERVOSE

Bulimija je poremećaj hranjenja koji ima psihološke uzroke, ali i strašne fizičke posljedice. Oboljeli od bulimije često povraćaju, koriste tablete za mršavljenje i laksative kako bi smanjili težinu. U okviru problema bulimije, aromaterapijom se tretiraju psihološko emotivni i tjelesni simptomi. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" kolovoz/rujan 2017.
August 2, 2017

LIMETA

Esencijalno ulje limete vrlo je popularno i prihvaćeno u aromaterapiji prvenstveno zbog ugodnog, osvježavajućeg i citrusnog mirisa. Često se koristi za njegu kože, no puno češće kao važan dodatak u aromapsihoterapiji ili aromaenergoterapiji. Članak je objavljen u časopisu "Vita" kolovoz 2017.
July 2, 2017

EUKALIPTUS CITRIODORA I POLYBRACTEA

Eukaliptusovo esencijalno ulje iznimno je važno i cijenjeno zbog odličnih terapeutskih svojstava, no u kojim će se slučajevima primjenjivati, ovisi o vrsti. Eucalyptus citriodora i Eucalyptus polybractea esencijalna ulja snažno djeluju protiv bakterija, gljivica i virusa pa se primjenjuju u liječenju različitih infekcija, od dišnih do genitalnih. Članak je objavljen u časopisu "Vita" - srpanj 2017.
June 10, 2017

EUKALIPTUS GLOBULUS I DIVES

Eukaliptus je drvo podrijetlom iz Australije. Još su australski Aboridžini prepoznali i cijenili svojstva eukaliptusa rabeći ga za tretiranje infekcija, kod simptoma groznice i vrućice te kao veoma učinkovit antiseptik. Postalo je poznato kao “drvo-groznice”, a snažno antiinfektivno esencijalno ulje inhalirali su kako bi smanjili malaričnu groznicu. Članak je objavljen u časopisu "Vita" - lipanj 2017.
May 10, 2017

AROMATERAPIJA I NESANICA

Nesanica je uporni poremećaj kojeg karakterizira teško uspavljivanje, teško ostajanje u snu ili oboje. Nesanicu prati osjećaj umora koji utječe na dnevno funkcioniranje te izazvati niz neugodnih simptoma koji bitno umanjuju kvalitetu života, te mogu ozbiljno uticati na zdravlje osobe. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" svibanj/lipanj 2017.
May 9, 2017

ELEMI

Drvo elemi raste na Filipinima, ali može se naći u Južnoj i Srednjoj Americi, Australiji, Brazilu i Indiji. Elemi (lat. Canarium luzonicum) tropsko je bogato drvo ili grm otkriven u primarnim šumama Luzona (najveći otok Filipinskog otočja). Esencijalno ulje dobiva se iz oleorezina, odnosno uljne smole biljke – kako bi se do nje došlo, zareže se kora stabla te se prikuplja smola koja se izlučuje iz debla. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – svibanj 2017.
April 2, 2017

ČEMPRES

Esencijalno ulje čempresa više je nego puki podsjetnik na smrtnost i potrebu za preispitivanjem vlastitih vrijednosti i vjerovanja. Suočavanjem s prolaznošću i vlastitim slabostima pokazuje nam važnost sadašnjeg trenutka u kojem radimo svoje izbore i stvaramo svoju budućnost. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – travanj 2017.
March 5, 2017

UTJECAJ AROMATERAPIJE NA BIPOLARNI POREMEĆAJ

Bipolarni afektivni poremećaj odlikuje se izmjenama manije i depresije u određenim vremenskim periodima. Smjenjivanje faza je neodređeno pa dolazi do kraćih maničnih i dugih depresivnih razdoblja, ili obrnuto. Ne oštećuje bolesnikovu ličnost, a između napada osoba izgleda zdravo. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" ožujak/travanj 2017.
March 1, 2017

CEDAR

Cedrovo esencijalno ulje je visokocijenjeno i nezamjenjivo u aromaterapiji. Zimzelena stabla cedra rastu od 35 do 40 metara u visinu i dosežu od 1,5 do 2 metra u promjeru. Sjemenke cedrovine su njegovi oraščići. U njima je spremljena sva snaga cedra, što ih čini vrlo hranjivima, tako da kvalitetom nadilaze suncokretovo ulje i mliječni maslac. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – ožujak 2017.
February 2, 2017

KLINČIĆ

Klinčić, poznat i kao karanfilić ili klinček, tradicionalno je omiljena zimska mirodija. Esencijalno ulje klinčića danas se upotrebljava za niz tegoba, a najviše onih upalnog porijekla zbog svojeg iznimno jakog antiseptičkog djelovanja. U Indiji su ajurvedski liječnici koristili klinčić za bolesti dišnih putova i probavnog sustava. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – veljača 2017.
January 3, 2017

DETOKSIKACIJA

Detoksikacija je iznimno važna u aromaterapiji, jer “čist” organizam može daleko više iskoristiti dobrobiti esencijalnih ulja koja tada u potpunosti mogu iskazati svoja terapeutska svojstva i učinak. Detoksikacija je termin kojim se označava otklanjanje toksina (otrova) iz organizma te uspostavljanje potpune homeostaze organizma. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – siječanj 2017.
December 4, 2016

AROMATERAPIJA I DEPRESIJA

Aromaterapiju prije svega u kontekstu ove teme trebamo promatrati kao stil života, pozitivan koncept razmišljanja i izvanrednu preventivu. Kao takva posebno je pogodna i učinkovita za depresivno ponašanje i u blagim oblicima depresije, gdje još nisu uključeni lijekovi. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" prosinac 2016./siječanj 2017.
December 3, 2016

CIMET LIST

Postoje dvije vrste cimeta: kineski i cejlonski. Kineski ili kasija cimet proizvodi se od biljke latinskog imena Cinnamomum cassia Blume, koja podrijetlo vuče iz Burme. Druga vrsta cimeta je ljekovita i od davnina se primjenjuje u narodnoj medicini starih svjetova. Riječ je o vrsti Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potječe sa Šri Lanke. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – prosinac 2016.
November 5, 2016

AROMATERAPIJA I NEUROZA

Aromaterapija kao cjelovita terapija tijela, uma i duha, uvielike može pomoći u osvještavanju, prihvaćanju i integriranju spoznaja i uvida o sebi, te time olakšati život osobi koja pati od neuroze. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – studeni 2016.
November 2, 2016

ORIGANO

U staroj Grčkoj nazivali su ga “radost planine” te su ga smatrali simbolom sreće. Koristio se kao antiseptik, prirodni antibiotik, za liječenje probavnih i dišnih tegoba, za liječenje hemoroida i kod porođaja, kao miris nakon kupanja, ulje za masažu i kao konzervans. S jedne strane oštar i prodoran, a s druge strane šarmantno zavodljiv. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – studeni 2016.
October 5, 2016

ANKSIOZNOST I AROMATERAPIJA

Anksioznost je najčešći emocionalni poremećaj, koji se javlja kod mlađih i starijih osoba. Karakterizira ga osjećaj unutarnje uznemirenosti, uplašenosti, straha da će se nešto loše dogoditi, a praćena je psihomotornom napetošću, unutrašnjim nemirom te pretjeranom zabrinutošću. Esencijalna ulja sedirajućeg i balansirajućeg djelovanja ublažavaju tjelesne i psihičke simptome karakteristične za anksioznost. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – listopad 2016.
October 1, 2016

MAŽURAN

Mažuran se uzgajao u Egiptu još prije 3000 godina, a koristio se za spravljanje parfema, pomada i lijekova. Jednako asocira na dobru, ukusnu hranu kao i na zavodljivost romantične večere. Svojim mirisnim djelovanjem ublažava instinkte, a povećava senzibilitet i slobodu percepcije. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – listopad 2016.
September 5, 2016

KADULJA

Kadulja se u profesionalnoj aromaterapiji koristi pretežno kod disbalansa ženskih spolnih hormona i njegovih posljedica (menstrualni problemi). Blagotvorno djeluje na afte i druge probleme usne šupljine (gingivitis, granulom, infekcija candidom). Prepoznato je njeno djelovanje na pojačano znojenje i celulit, kod problema dišnog sustava (kašalj, katar, upalni procesi) te na probavni sustav i živce. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – rujan 2016.
September 4, 2016

GERANIJ

Naziv Pelargonium za geranij izveden je od grčke riječi palargos što znači roda, jer se smatralo da plod ove biljke podsjeća na rodin kljun. Eterično ulje geranija djeluje protugljivično, antibakterijski, ublažava grčeve, smiruje, a neki mu pripisuju i hormonalno djelovanje. Članak je objavljen u časopisu Vita – rujan 2016.
August 2, 2016

NARANČA SLATKA

Smatra se da je domovina naranče Kina i sjeverna Indija. Ime naranča izvedeno je od sanskrtske riječi za voće narangah odnosno naranja, što znači narančast. Naranča je uz to i tradicionalni kineski simbol za sreću i prosperitet jer zlatna boja voća, po njihovoj tradiciji, simbolizira bogatstvo. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – kolovoz 2016.
July 6, 2016

ORIGANO – UČINKOVIT KAO I ANTIBIOTIK

Prema legendi, sladak aromatičan miris origana stvorila je Afrodita kao simbol sreće. Mladence su krunili vjenčićima origana. Za Grke je origano bio i pogrebna biljka koju su koristili u pogrebnim ceremonijama i sadili na grobove kako bi donio mir preminulima. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – srpanj/kolovoz 2016.
July 5, 2016

ČAJEVAC

Čajevac je jedno od najstarijih ljekovitih sredstava poznatih ljudima. Svoju ljekovitu snagu zahvaljuje jedinstvenoj kombinaciji djelotvornih aktivnih sastojaka protiv gljivica, bakterija i virusa. Do danas nije poznata ni jedna druga biljka i ni jedno sintetičko sredstvo koje istovremeno djeluje na sve troje. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – srpanj 2016.
July 1, 2016

SMILJE

Latinsko ime smilja Helichrysum potječe od grčkog „helios“ (sunce) i „chrysos“ (zlato), jer način cvjetanja biljke podsjeća na mala zlatna sunca. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – srpanj 2016.
June 5, 2016

LAVANDA

Ime lavanda izvedenica je latinske riječi „lavare“ koja znači: prati. Ovo esencijalno ulje ima najširi spektar djelovanja, iznimno je ugodno i blago. Jedino esencijalno ulje koje se nerazrijeđeno može nanositi na kožu, naravno uz savjete aromaterapeuta. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – lipanj 2016.
June 4, 2016

SMILJE – SNAGA VJEČNE LJEPOTE I ZDRAVLJA

Smilje nas privlači mirisom, ali još više činjenicom da pomaže očuvati ljepotu i mladost. Ovo esencijalno ulje ima posebno mjesto u aromaterapiji. U nas itekako poznato i korišteno od davnina, smilje je zapravo porijeklom iz mediteranskih zemalja i sjeverne Afrike. Ulje se dobiva destilacijom svježih cvjetova i cvjetnih vrhova vodenom parom. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – lipanj 2016.
May 5, 2016

LOVOR

Esencijalno ulje lovora vrlo je dragocjeno i omiljeno u aromaterapiji zbog svojih terapeutskih kvaliteta te vrlo ugodnog i svima poznatog mirisa. Kemijska i energetska svojstva ovog ulja služe za pokretanje i pročišćavanje fizioloških i psiholoških procesa. Iznimno je pogodan za sve poremećaje probave, potiče limfnu cirkulaciju te time umanjuje otečenost i bol koja nastaje kao posljedica nakupljene limfe. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – svibanj 2016.
May 4, 2016

AROMATERAPIJA I VAGINOZA

Aromaterapija tretmanu bakterijske vaginoze pristupa holistički, ravnomjerno uvažavajući zdravstveno stanje osobe (dijagnozu), emocionalno stanje, stil života, uvjerenja i vjerovanja, s namjerom da se tretira cijela osoba. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – svibanj 2016.
April 5, 2016

GREJP

Grejp (Citrus paradisi) esencijalno ulje ima veliku važnost u aromaterapiji, posebno u radu na psihološkim, energetskim i duhovnim temama. Kemijska i energetska svojstva ovog ulja služe kao pojačivači procesa koji su u tijeku. Ulje je vrlo ugodnog i osvježavajućeg mirisa. Pročišćava limfu i jetru, oslobađa nas štetnih tvari i nakupina. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – travanj 2016.
April 2, 2016

AROMATERAPIJA I KANDIDIJAZA

Kandidijaza (Candidiasis) je infektivna bolest izazvana gljivicom Candida albicans (80-92%). Možemo reći da je to uvjetno patogena gljivica jer se vrlo često nalazi u vagini kao saprofit, kod 20-25% žena koje nemaju simptome. Njen razvoj ovisi o imunosnom stanju organizma, a pogoduju joj vlažnost, toplina, prehrana bogata šećerima te izloženost stresu. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – travanj 2016.
March 4, 2016

MIRA

Mira esencijalno ulje ima veliku terapeutsku vrijednost u aromaterapiji, posebno u radu na psihološkim, energetskim i duhovnim temama. Ulje je vrlo ugodnog, toplog mirisa, kemijski stabilno i integrirano. Ima snažno antiseptičko djelovanje, posebno na dišni sustav i kožu. Također ima jako zacjeljujuće djelovanje. Umiruje živčani sustav i stanja anksioznosti, euforije, straha i nervnih napetosti. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – ožujak 2016.
March 2, 2016

AROMATERAPIJA I HPV

Ravensara (Cinnamomum camphora) iz porodice Lauraceae daje vrlo ugodno, ali i korisno, te stoga vrlo popularno ulje jakog potencijala. Posebno se iskazalo u liječenju virusnih infekcija, dišnog i spolnog sustava. Ulje se dobiva destilacijom listova ravensare vodenom parom. Biljka potječe s Madagaskara, otoka na kojem se ovo ulje i lišće biljke koristi stoljećima za liječenje kože, dišnih putova i nadutosti crijeva pa sve do skidanja uroka. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – ožujak 2016.
February 5, 2016

TAMJAN

Eterično ulje tamjana koristi se za meditaciju, kontemplaciju i postizanje unutarnjeg mira. Vrlo je cijenjeno u aromaterapiji, posebno zbog blagotvornog djelovanja na kožu i dišne puteve, te snažno umanjuje bol. Na kožu djeluje tako što regenerira tkivo, smanjuje ožiljke, smanjuje upalne procese te u kozmetičke svrhe za suhu ili umornu kožu. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – veljača 2016.
February 4, 2016

ČAJEVAC

Čajevac je eterično ulje vrlo snažnog i trpkog mirisa. Izvanredan je za sve upalne probleme kože nastale uslijed opekotina, porezotina, uboda insekata, raznih infekcija kože od bakterijskih do virusnih uzročnika. Jednako snažno i učinkovito djeluje na upale i infekcije dišnih putova sprječavajući daljnje širenje i oslobađajući pluća nakupljenog sekreta. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – veljača 2016.
January 3, 2016

CEDAR

Esencijalno ulje cedra iznimno je cijenjeno i terapeutski vrijedno u aromaterapiji. Aromaterapeuti ga cijene zbog terapeutskih svojstava koja djeluju na razne bolesti i probleme dišnog, limfnog, cirkulatornog sustava i kože. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – siječanj 2016.
December 29, 2015

BOR (Pinus sylvestris)

Tradicionalno se upotrebljava u slučaju akutnih i kroničnih problema dišnog sustava, reumatskih upala i bolova te hormonskog disbalansa. najjače djeluje kao antiseptik, ekspektorans, analgetik i regulator hormona. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – prosinac 2015./siječanj 2016.
December 2, 2015

BOR – iscjeljuje bol od emocionalnog gubitka

Iglice bora (Pinus sylvestris L., Pinaceae) daju eterično ulje koje je u aromaterapiji od neprocjenjivog značaja za pročišćavanje dišnih putova i iscjeljivanje infekcija grla, pluća i sinusa, reumatske tegobe i jačanje imuniteta, kao i za osvježavanje i dezodoriranje zraka. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – prosinac 2015.
November 15, 2015

LAVANDA I ČAJEVAC

Lavanda (Lavandula angustifolia) i čajevac (Melaleuca alternifolia) dva su ulja koja čine osnovnu bazu aromaterapije. Njihova terapeutska svojstva pokrivaju brojne simptome, stanja i emocionalne probleme
November 3, 2015

TIMIJAN za snagu uma i duha

Poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica… Živi i obitava na mjestima gdje brojne biljke ne bi uspjele, a njegov miris odražava njegov karakter: snažan, oštar i moćan, a opet topao, zaštitnički i pouzdan. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – listopad 2015.
November 2, 2015

BOROVICA – kada i kako pomaže

Borovica, Juniperus communis (iz porodice Cupressaceae), neizostavno je ulje u aromaterapiji. Tradicionalno se koristi kod problema probave i mokraćnog sustava, kao karminativ i diuretik. Posebno je pogodna za nadutost, crijevne kolike, gastrointestinalne infekcije. Članak je objavljen u časopisu Zdrave vijesti – listopad 2015.
October 7, 2015

MIRTA – uči nas reći “NE” sebi i drugima

Mirta ili mrča je zimzeleni grm koji samoniklo raste po šikarama Mediterana, a ljepoti njezinog cvijeta nisu mogla odoljeti ni antička božanstva, pa ga je u staroj Grčkoj prelijepa boginja ljubavi Afrodita odabrala kao svoj simbol. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – rujan 2015.
October 6, 2015

Aromaterapija i depresija

Aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja kako bi unaprijedila/očuvala zdravlje tijela, uma i duha. Grana je komplementarne medicine i njeni učinci su znanstveno dokazani. U pomoći osobi koja pati od depresije najjače djelovanje eteričnih ulja očituje se u djelovanju mirisa na olfaktorni, autonomni, endokrinološki i limbički sustav. Članak je objavljen u časopisu Zdrave vijesti – rujan 2015.
October 1, 2015

RUŽINO DRVO – olakšava sposobnost uvida

Drvo ruže potječe iz Brazila, zemlje života i strasti, simbol je dobrog ukusa i bogatstva i snažno privlači svojom crvenom bojom koja simbolizira sreću, ljubav, život… Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – kolovoz 2015.
September 21, 2015

PALMAROSA – saveznik u ljubavnim bitkama

Miris i energija ovog esencijalnog ulja vrlo je specifična i izaziva različite osjećaje – od vrlo Ugodnih do vrlo neugodnih. Palmarosa ima snažno pozitivno djelovanje na kožu, probavu i nervni sistem. Na fizičkoj razini djeluje protuupalno, antiseptički, digestivno, smanjuje ožiljke, vlaži kožu te pomaže u snižavanju povišene temperature. Snažno djeluje protiv raznih vrsta gljivica, pomaže prilikom infekcija urogenitalnog trakta, gljivičnih infekcija kože. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – srpanj 2015.
June 1, 2015

BERGAMOT zna što trebate učiniti!

Bergamot je psihostabilizator, balansira um i emocije, dovodi nas u stanje tzv. „nulte točke“ (tišine u nama) iz koje jasnije možemo sagledati svoj život i moguće opcije. Ponekad je dovoljno i samo prisustvo njegova mirisa, kroz bilo koju tehniku aromaterapije (kupku, masažu, oblog…) Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – lipanj 2015.
May 5, 2015

MELISA I MANDARINA – za vedrije i sretnije dane

Ime Melissa potječe od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek skupljala mirisni med s bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka, dok mandarina svoje ime duguje svijetlo narančastoj odjeći mandarina – visokih činovnika kineskog carstva, a čija boja djeluje relaksirajuće i blago sedativno, zbog čega je nezamjenjiva u unošenju svjetla u depresivne dane. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – svibanj 2015.
May 1, 2015

RUŽMARIN I KOMORAČ – ljepotica i zvijer

Iskoristite blagodati ove dvije prekrasne biljke našeg podneblja, dva iznimna mirisa puna snage i akcije, dvije energije s kojima ćete uspješno provesti proljetno čišćenje svog organizma i života. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – travanj 2015.
April 24, 2015

Obnovite energiju CRNIM PAPROM

Energija je mogućnost obavljanja bilo koje aktivnosti, sposobnost da djelujemo u prostoru i vremenu i s prostorom i vremenom. Sve oko nas je energija koja je stalno u pokretu, mijeni i kontinuiranom djelovanju. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – ožujak 2015.
April 20, 2015

Mirisne mješavine LJUBAVI

Mirisi eteričnih ulja oduvijek su opijali znane i neznane. Njihovom čarolijom možete privući, pa i očarati onu ili onoga kojeg želite uz sebe. Prema legendi, upravo je to učinila Kleopatra: jedra svoga broda natopila je mirisom jasmina, što je privuklo Marka Antonija. Bio je to početak jedne od najvećih i najkontroverznijih ljubavnih priča. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – veljača 2015.
April 17, 2015

YLANG – YLANG – miris koji raspiruje čula i mami na užitke

Zovu ga i cvijetom nad cvjetovima, a dodamo li mu par kapi ulja geranija i lavande, evo kombinacije kao stvorene za detoksikaciju. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – siječanj 2015.
April 9, 2015

JELA – čuvarica dišnih puteva

Jela (lat. Abies alba) je drvo koje simbolizira blagost i snagu, toplinu i čvrstoću, mir i postojanost, sigurnost i zaštitu. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – prosinac 2014.
February 12, 2015

Limun nam razbistruje misli

Eterično ulje limuna preporuča se i u tretmanu celulita, upala, uboda insekata, problema s cirkulacijom, migrena, upala sinusa i grla, angine… Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – studeni 2014.
October 23, 2008

Masaža – ugodna metoda primjene aromaterapije dodirom

Učinci masaže su mnogobrojni, samo neki od bitnijih su: smanjuje napetost mišića, a time i bol, poboljšava krvotok i stimulira rad limfe, te pomaže izbacivanju štetnih tvari iz tkiva (mliječne kiseline), povećava pokretljivost i opseg pokreta zglobova, može umanjiti ili spriječiti glavobolju, pospješuje probavu i funkciju crijeva, može spriječiti nesanicu i poboljšati san, smanjuje stres i pospješuje opću opuštenost. Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.
October 23, 2008

Aromaterapija u domovima za starije i nemoćne

Starenje je prirodan, kontinuirani i ireverzibilan fiziološki proces, koji je individualan i napreduje različitom brzinom kod pojedinaca. Sama starost predstavlja određeno životno razdoblje povezano s kronološkom dobi. Ne postoji istovjetnost biološke i kronološke starosti, već je ona uvjetovana genotipskom i fenotipskom individualnošću čovjeka. Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.
October 23, 2008

Masaža beba i djece

Primjena masaže kod beba je praksa stara više tisuća godina. To je stari običaj u kulturama mnogih naroda, naročito u Indiji, kao i dijelovima Rusije i Kine. Masiranje može početi već u dobi od dva tjedna. Ukoliko imate ikakvih dvojbi oko masiranja vašeg djeteta kontaktirajte vašeg pedijatra i nikada nemojte masirati dijete ako vidite da se osjeća nelagodno. Ako beba ne voli kad je skidate, masirati ju možete i dok je u bodiju, a tada joj masirate ruke i noge. Pratite djetetovu reakciju i uskoro ćete naučiti koji joj pokreti najviše odgovaraju, a gdje možda ne voli da je masirate. Masaža treba biti vrijeme za izmjenjivanje nježnosti i opuštanje kako roditelja tako i djeteta. Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.
October 23, 2008

Masaža beba – tehnike

U prethodnom članku objasnili smo dobrobiti masaže beba i djece i pripremu za masažu, a u ovom ćemo opisati način na koji se ona provodi. Tehnike masiranja Tijekom masaže, važno je da pokreti budu nježni i sigurni. Dok masirate bebu, ne prekidajte kontakt. Neka svakog trenutka, ako ne obje, barem jedna ruka dodiruje i masira bebu, tako da masaža ima kontinuitet. Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.
error: Content is protected !!