Stručni članci

November 9, 2018

ULJE LJEŠNJAKA

Ulje lješnjaka bogato je masnim kiselinama i fosfolipidima, pogodno za njegu kože, potiče cirkulaciju i ima lagano adstringentno djelovanje. Često se upotrebljava kod masne kože i kod tretiranja akni. Posjeduje digestivna i vermifungalna svojstva, te se koristi oralno kod slučajeva urinarnih kamenaca, bubrežnih kolika.
December 8, 2017

ULJE BORAŽINE

Za boražinu se vjerovalo djeluje diuretski i kao emolijens. Biljka se upotrebljava u Francuskoj kod povišene temperature i za probleme s plućima. Potiče aktivnost bubrega, a koristi se i kod febrilnog respiratornog katara.
November 21, 2017

ULJE NOĆURKA

Noćurak biljno ulje njeguje suhu, ljuskavu i zrelu kožu, pomaže kod ispucale kože, ubrzava zarastanje rana, pomaže kod psorijaze i neurodermitisa. Ulje noćurka koristili su Indijanci u Sjevernoj Americi za liječenje čireva i ublažavanje lakših ozljeda.
October 29, 2017

ULJE PLODA DIVLJE RUŽE

Ulje ploda divlje ruže izrazito povoljno djeluje na kožu, pa je sukladno tome postoji veliki interes i vrlo je traženo diljem svijeta. Visoka razina hranjivosti ovog ulja i njegova prirodna sposobnost regeneracije stanica čine ovo ulje najboljim saveznikom za različite kozmetološke i dermatološke primjene i tretmane.
October 29, 2017

BAZNA BILJNA ULJA (3. dio)

Svako je bazno biljno ulje specifično i odlikuje se svojim jedinstvenim svojstvima i važno je znati koji su osnovni sastojci i na koji način oni djeluju u ljudskom organizmu. Biljna ulja imaju visoku biološku aktivnost, pa osim blagotvornog djelovanja na kožu ona iznimno povoljno djeluju na mnoge biološke procese u organizmu.
October 11, 2017

BAZNA BILJNA ULJA (2. dio)

Ulja su proizvodi koji se dobivaju iz sjemenki ili plodova biljaka, sastoje se od triglicerida masnih kiselina, a mogu sadržavati i neznatne količine drugih lipida kao što su fosfolipidi, voskovi, neosapunjive tvari, mono- i digliceridi i slobodne masne kiseline.
October 6, 2017

BAZNA BILJNA ULJA (1. dio)

Biljna ulja u aromaterapiji nazivamo bazna ulja ili nosiva ulja. Često se implicira na činjenicu da biljna ulja imaju vrlo malu vrijednost i da jednostavno služe kao nosioci esencijalnih ulja što nije točno. Ona imaju mnoge prednosti u kliničkoj primjeni aromaterapije i njezi kože. Biljna ulja dobivena iz sjemenki i orašastih plodova biljaka odigrala su važnu ulogu u mnogim kulturama gdje su se koristila kao lijekovi, u tretmanima ljepote i kao dodatci prehrani.
June 10, 2016

UTJECAJ AROMATERAPIJE NA BIPOLARNI POREMEĆAJ

Aromaterapija kao najperspektivnija i najpotencijalnija grana komplementarne medicine, uvelike može pomoći umanjiti brojne simptome i stanja psihijatrijskih dijagnoza u čiji prilog govore brojna istraživanja. Najveći učinak esencijalna ulja imaju u fazama depresije, te naglih promjena emocionalnog stanja.
April 8, 2015

Prevencija i pomoć u liječenju psihičkih poremećaja uz primjenu aromaterapije

Psihički poremećaj može se definirati kao stanje u kojem ponašanje i doživljavanje osobe odskače od uobičajenog, nije prilagođeno i predstavlja smetnju, te nije opravdano situacijom u kojoj se nalazi. Aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja u svrhu održavanja i/ili unapređenja zdravlja tijela, uma i duha. Holistički pristup je osnovno načelo djelovanja u aromaterapiji. Objedinjuje sve razine postojanja (tijelo, um i duh) te se bavi usklađivanjem i balansiranjem energija i emocionalnog stanja osobe.
March 25, 2015

Unapređenje mentalnog zdravlja kroz aromaterapiju

Mentalna higijena je disciplina koja preuzima mjere zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja. Mentalni poremećaj nastaje na granici gdje se susreću zakoni prirode i društva u cjelini. Poremećaj se javlja kao posljedica neuspjeha u unutrašnjim mehanizmima osobe da obavlja funkcije koje mu je dala sama priroda, te on djeluje štetno na dobrobit osobe koja je određena društvenim vrijednostima i pravilima (Vejkfild). Aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja u svrhu održavanja i/ili unapređenja zdravlja tijela, misli i duha.
error: Content is protected !!